Olay pazarlamasının marka farkındalığı oluşumundaki rolü - Kutay, R. Levent (My University, 2013)
Son yıllarda teknoloji ve ekonomik anlamında yaşanan hızlı gelişmeler, aynı zamanda tüketicinin daha bilinçli hale gelmesi, markaları tercih edilme açısından “diğer rakiplerimden nasıl daha öne geçerim” noktasına getirmiştir. Bu durum işletmeleri, kendi marka ve ürünleri için, daha yoğun iletişim çalışmalarına itmektedir. Bu iletişim çalışmaları, firmalar tarafından profesyonelce ve bilinçli bir şekilde yürütülmeye çalışılmaktadır. Bu iletişim çalışmalarının özünde ise, markaların farkındalık oluşturmak veya marka farkındalık düzeylerini yükseltmeye çalışmaları yatmaktadır. Çünkü farkındalık, doğrudan veya dolaylı olarak tüketicinin o markayı satın almasını etkilemekte ve markanın tüketici ile uzun süreli ilişkisini sürdürebilmesine olanak vermektedir. Bu çalışmada etkinlik (olay) pazarlama kavramı, geniş hatları ile incelenmiş, Bütünleşik Pazarlama İletişimi bağlamında yer alan iletişim disiplinleri ile etkinliklerin ilişkisi ortaya konmuş ve marka farkındalığı boyutunda bu etkinliklerin markaya nasıl olumlu etkisi olabileceği anlatılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın sonunda ise, “Etkinliklerin, marka farkındalığı üzerinde ki etkisi”ni görmek adına bir uygulama, araştırma çalışması yapılmıştır. Bu çalışmayı sonuçlandırmamda görüşleri ile katkıda bulunan değerli hocam Prof. Dr. Nurhan Babür Tosun’a ve desteğini esirgemeyen aileme çok teşekkür eder, çalışmanın tüm ilgililere yararlı olmasını dilerim.

Rapid developments in technology and economy in recent years, thus consumers becoming more conscious, made brands consider “how to get ahead of competitors” in terms of brand preference. This forces companies for more intensive communication efforts for their brands and products. Companies try to execute these communication efforts professionally and consciously. Objective of these communication efforts is to create or increase brand awareness. Since brand awareness directly or indirectly effects purchase of the specific brand and helps establish a long term relationship of the brand with the consumer. In this study, event marketing concept is analyzed broadly, its relationship with other communication disciplines of the integrated marketing communications is presented and how event marketing activities can have a positive effect on the brand in terms of brand awareness is explained. At the end of the study, a research is conducted to demonstrate “effects of event marketing activities on brand awareness”. I would like to thank my dear professor Prof. Dr. Nurhan Babür Tosun for her valuable contributions to my work and to my family for their continuous support.
Keywords: Farkındalık; Halkla İlişkiler; İletişim, Pazarlamada; Markalar; Markalaşma (Pazarlama); Pazarlama, İletişim