Lens and skin protein glycation, lipid peroxidation and glutathione levels in vitamin C administered diabetic rats - (:unkn) unknown (My University, 2010)
Diabetes mellitus, mikro ve makro vasküler komplikasyonlara neden olan en yaygın metabolik bozukluklardan biridir. Diğer bütün organlar gibi lens ve deri de diyabetin oluşturduğu bu metabolik bozuklukların sonuçlarından etkilenmektedir. Erken teşhis edildiğinde lens ve deri problemlerinin bir kısmı önlenebilir veya tedavi edilebilir. C vitamini oksijenden türeyen serbest radikalleri temizleyen insan vücudu için önemli bir antioksidandır. Bu çalışmada, streptozotosin (STZ) ile diyabet oluşturulan sıçanların lens ve deri parametreleri üzerine C vitamininin etkileri araştırıldı. Diyabet oluşturulduktan sonra C vitamini 80 mg/kg/gün dozunda intraperitonal olarak 8 gün boyunca hergün kontrol ve diyabetik sıçanlara verildi. Lens ve deri homojenatlarında total protein, nonenzimatik glikozilasyon (NEG), lipid peroksidasyon (LPO) ve glutatyon seviyeleri sırasıyla Lowry, tiyobarbitürik asit, Ledwozwy ve Ellman metodları ile tayin edildi. Ayrıca lens ve deri homojenatlerında Laemmli SDS-poliakrilamid jel elektroforezi uygulandı. Kontrolsüz diyabet, kan glukozunda anlamlı artışa neden olurken (p<0.01), lens ve deri proteinlerinin NEG'da ve deri LPO'sunda anlamlı artışa (sırasıyla p< 0.01, p<0.05, p<0.05) ve lens GSH'ında anlamlı azalmaya (p<0.01) neden oldu. C vitamini verilmesi bu dozda kan şekerinde istatistiki açıdan anlamlı azalmaya neden olmadığından diyabetin lens ve deri parametreleri üzerindeki olumsuz etkilerini geri döndüremedi. SDS-poliakrilamid jel elektroforezi gruplar arasında protein bantları açısından da bir farklılık oluşturmadı.

Diabetes mellitus is one of the most common metabolic disorders that causes micro- and macro-vascular complications. The lens and skin, as well as most other organs, suffer as a result of metabolic disturbances caused by diabetes. Early diagnosis of diabetic skin and lens complications can be prevented or treated. Vitamin C ,which is an important antioxidant in human, is capable of scavenging oxygen-derived free radicals. The aim of this study was to investigate the effect of vitamin C on the lens and skin of streptozotocin-induced diabetic rats. Vitamin C, 80 mg/kg/day, i.p., was given to both diabetic and control rats daily, until the end of the experiment. 8 days after the diabetes induction, the total protein, nonenzymatic glycation of proteins (NEG), lipid peroxidation (LPO), and glutathione (GSH) levels in the lens and skin homogenates were determined by the methods of Lowry, thiobarbituric acid, Ledwozwy, and Ellman, respectively. Laemmli SDS polyacrylamide gel electrophoresis was also carried out on the lens or skin homogenates. Uncontrolled induced diabetes caused significant increases in blood glucose (p<0.01), NEG of skin and lens proteins, significant increase in skin LPO(respectively, p<0.01, p<0.05, p<0.05) and significant decrease in lens GSH (p<0.01). SDS-polyacrylamide gel electrophoresis revealed no significant differences in any protein bands between any of the groups. As vitamin C, in dose we used, did not reduce blood glucose level, it could not reverse the diabetic alterations of the skin and lens parameters in rats.
C vitamini verilen diabetik sıçanların lens ve deri protein glikasyonu, lipid peroksidasyonu ve glutatyon düzeyleri
Keywords: Cerrahi