İstismarcı yönetici ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkide psikolojik dayanıklılığının moderatör rolü - Yılmaz, İkbal (My University, 2025)
Örgütlerin çalışma ortamında karşılaşılan istismarcı yönetici davranışı örgüt çalışanları üzerinde olumsuz sonuçları bulunmaktadır. Bu tez çalışmasının amacı istismarcı yönetici ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkide psikolojik güçlendirmenin dayanıklılığının moderator rolünün araştırılmasıdır. Literatürde bu kavramların farklı değişkenlerle olan ilişkileri bulunmaktadır. İstismarcı yönetici ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkide psikolojik dayanıklılığının moderator rolünü araştıran sınırlı sayıda çalışmaya rastlanmıştır. Bu da tez çalışmanın önemini arttırmaktadır. Bu araştırma altı bölüme ayrılmıştır. İlk bölümde istismarcı yönetici davranışı kavramına, ikinci bölümde örgütsel vatandaşlık davranışı kavramı, üçüncü bölümde psikolojik dayanıklılık kavramı, dördüncü bölümde kavramların birbirleriyle olan ilişkisi beşinci bölümde araştırma ile ilgili metodolojiye yer verilerek araştırmanın bulguların yorumlanmıştır. Son bölümde ise tartışma ve sonuç kısmına yer verilmiştir. Bu araştırmada istismarcı yönetici davranışı, örgütsel vatandaşlık davranışı, psikolojik dayanıklılık kavramlarının birbiriyle olan ilişkileri incelenmiştir. Çalışmanın uygulama kısmında örneklem grubuna 5’li likert ölçeği ile hazırlanan 29 maddeden oluşan anket gönderilmiştir. Çalışmada istismarcı yönetici davranışı, örgütsel vatandaşlık davranışı, psikolojik dayanıklılık değişkenlerinden oluşmaktadır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular ve bulgulara ait değerlendirmelere yer verilmiştir.

Abusive manager behaviour encountered in the working environment of organisations has negative consequences on organisational employees. The aim of this thesis is to investigate the moderator role of the resilience of psychological empowerment in the relationship between abusive managers and organisational citizenship behaviour. In the literature, these concepts have relationships with different variables. There is a limited number of studies investigating the moderator role of psychological resilience in the relationship between abusive managers and organisational citizenship behaviour. This increases the importance of this thesisThis research is divided into six sections. In the first section, the concept of abusive manager behaviour, in the second section the concept of organisational citizenship behaviour, in the third section the concept of psychological resilience, in the fourth section the relationship between the concepts, in the fifth section the methodology related to the research is given and the findings of the research are interpreted. In the last section, discussion and conclusion are givenIn this study, the relationships between the concepts of abusive manager behaviour, organisational citizenship behaviour and psychological resilience were examined. In the application part of the study, a questionnaire consisting of 29 items prepared with a 5-point Likert scale was sent to the sample group. The study consists of abusive manager behaviour, organisational citizenship behaviour, psychological resilience variables. The findings obtained as a result of the research and evaluations of the findings are included.
The moderating role of psychological resilience in the relationship between abusive management and organizational citizenship behaviour
Keywords: Abusive Management; Attitudes; Executives; İstismarcı Yönetici; İş stresi; Job stress; Organisational Citizenship Behaviour; Organizational behavior; Örgütsel davranış; Örgütsel Vatandaşlık Davranışı; Psikoloji, Endüstriyel; Psikolojik Dayanıklılık; Psychological Resilience; Psychology, Industrial; Şiddet, iş yerinde; Tutumlar; Violence in the workplace; Yönetici Personel; Yöneticiler