ERİKLİ BABA TEKKESİ VE TOPLUMSAL İŞLEVLERİ - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Türk kültür ve edebiyatında veli tipi;kendisine kutsallık atfedilen, toplumdakimaddî ve manevî düzensizliklerin giderilmesindebaşrol oynayan, Tanrı katında dakişiye yardımcı olacağına inanılan kültürelbir unsurdur. Erikli Baba Tekkesi’ndenmedfun Erikli Baba da bu velilerden biridir.İstanbul Kazlıçeşme’de bulunan Erikli BabaTekkesi, Alevî-Bektaşi inancı kapsamındakiişlevsel mekânlardandır.Çalışmanın konusu, Kazlıçeşme’debulunan Erikli Baba Tekkesi ve çevresinindeğerlendirilmesidir. İstanbul Bektaşi Tekkeleriarasında yer alan bu tekke, Osmanlıdöneminde ve sonrasında toplumsal açıdanönemli bellek mekânlardan birisi olmuştur.Halk arasında daha çok Erikli Baba olarakbilinen veli kişi, hakkında anlatılan menkıbeile de desteklenmektedir.Çalışmanın amacı tekke, türbe, cemeviolarak kullanılan kutsal mekânla bumekânı kutsal bir yere dönüştüren ErikliBaba’nın tarihi-menkıbevi kişiliği işlevleriaçısından değerlendirmektir. Çalışmada elealınan konu, Malinowski’nin kültür teorisive işlevsel kuram çerçevesinde ele alınmıştır.Çalışma ile Erikli Baba’nın medfunolduğuna inanılan mevkiin Türk toplumhayatında geçmişten günümüze önemli işlevlerüstlendiği, toprağın yurt kılınmasısürecinde manevi kimliğiyle ciddi desteklerverdiği görülmüştür.

The dervish type in Turkish culture and literature is a cultural element to which holiness is attributed, played a leading role in the elimination of material and spiritual irregularities in society, and believed to help the person in God’s sight. One of these dervishes is Erikli Baba, buried in Erikli Baba Tekke. Erikli Baba Tekke, located in Kazlıçeşme, Istanbul, is one of the functional places within the Alevi-Bektashi faith. The subject of the study is the evaluation of Erikli Baba Tekke and its surroundings in Kazlıçeşme. This lodge, which is one of the Istanbul Bektaşi Tekke, has been one of the most important socially important places during the Ottoman period and after. The chosen people, mostly known as Erikli Baba, are supported by the extraordinary stories told about him. The aim of the study is to evaluate the historical-extraordinary personality of Erikli Baba, who transforms this place into a sacred place with the sanctuary used as a cemetery, tomb, cemevi. The topic discussed in this study is discussed in the context of Malinowski’s cultural theory and functional theory. It is observed that the place where the father of Erik was believed to be buried was important functions in Turkish community life from the past to the present, and he gave serious support to his spiritual identity during the process of making the land.
ERİKLİ BABA DERVISH LODGE AND ITS SOCIAL FUNCTIONS
Keywords: Kültürel Çalışmalar