Sosyal Medya Kuşaklarının Sosyal Medya Kullanım_x000D_ Seviyeleri ve Tercihleri - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Sosyal medya farklı ilgi ve tercihlerdeki tüm kuşakların merkezi ve ortak bir buluşma noktası halinegelmiştir. Bu araştırmada sosyal medya kuşakları olarak adlandırılan Baby Boomer, X, Y ve Z kuşağınınsosyal medya kullanım seviyeleri ve tercihlerinin anlaşılabilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçdoğrultusunda, kuşakların sosyal medya kullanım seviyeleri “süreklilik” ve “yetkinlik” boyutlarındaçeşitli değişkenler açısından incelenmiştir. Araştırma var olan durumun belirlenebilmesiniamaçladığından genel tarama modeline uygun olarak 516 kişi ile yürütülmüştür. Araştırmada verilerDeniz ve Tutgun-Ünal (2019) tarafından geliştirilen “Sosyal Medya Kullanımı Ölçeği” iletoplanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen sonuçlardan bazıları şu şekildedir: (a) Kuşaklarınsüreklilik ve yetkinlik boyutlarında sosyal medya kullanım seviyeleri orta düzeyde bulunmuştur, (b) Ykuşağı, Baby Boomer ve Z kuşağına göre sosyal medya kullanımında kendilerini daha yetkinbulmaktadır, (c) Z kuşağı erkekleri aynı kuşaktaki kadınlara göre kendilerini sosyal medya kullanımındadaha yetkin bulmaktadır, (d) Sosyal medyayı 3 saatten fazla kullanan kuşakların daha az kullananlaragöre sosyal medya kullanımında süreklilik sağladığı ve kendilerini daha yetkin buldukları belirlenmiştir,(e) Baby Boomer kuşağı en çok Facebook’u kullanırken, Y kuşağı en çok Instagram’ı tercih etmekte, Zkuşağında ise Instagram ve Youtube tercihleri yükseliştedir.

Social media platforms become central and common meeting point of all generations of different interests_x000D_ and preferences. The main aim of this research is to find out social media usage levels and preferences of_x000D_ X, Y, Z and Baby Boomers. For this purpose, social media usage levels of generations are investigated_x000D_ in “continuity” and “competence” dimensions of “Social Media Usage Scale” developed by Deniz and_x000D_ Tutgun-Ünal (2019). The research was carried out in a general survey model and the sample of the_x000D_ research consisted of 516 individuals of different generations. Some of the major results are as follows:_x000D_ (a) the social media usage levels of generations in continuity and competence dimensions are at moderate_x000D_ level; (b) Generation Y perceive themselves more competent than Baby Boomers and generation Z; (c)_x000D_ Generation Z males perceive themselves more competent than females of the same generation; (d) The_x000D_ generations who use social media more than three hours in a day find themselves higher in continuity_x000D_ and competence than the one who use lower hours; (e) Baby Boomers prefer to use Facebook and generation Y prefers to use Instagram most. On the other hand, generation Z’s preferences toward Instagram_x000D_ and YouTube are in rise.
Social Media Usage Levels and Preferences of Social Media Generations