Epilepsi hastalarına verilen uyku hijyeni eğitiminin nöbet sıklığına ve uyku kalitesi üzerine etkisi - Gelin, Dilek (My University, 2025)
Amaç: Epilepsi hastalarına verilen uyku hijyeni eğitiminin nöbet sıklığına ve uyku kalitesi üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Araştırma, ön test son test kontrol gruplu deneme modelli deneysel olarak gerçekleştirildi. Haziran 2023 ile Mayıs 2024 tarihleri arasında bir şehir hastanesinde, 168 epilepsi hastası ile yürütüldü. Epilepsi hastaları randomizasyon yöntemiyle deney ve kontrol grubuna ayrıldı. İlk görüşmede, hastalara Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ve Epilepsi hasta tanıtım formu dolduruldu. Deney grubunu oluşturan (n=86 kişi) hastalara rutin tedavisinin yanı sıra, uyku hijyeni eğitimi ve uyku hijyeni eğitim kitapçığı dağıtıldı. Üç aylık takip sürecinde, hastalarla yapılan aylık görüşmelerde uyku hijyeni eğitimleri tekrarlandı. Kontrol grubunu oluşturan (n=82 kişi) hastaların ise yalnızca rutin tedavilerine devam edildi ve üç ay boyunca hiçbir müdahale yapılmadı. Her iki grubun da aylık görüşmelerinde Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) kullanılarak uyku kalitesi değerlendirildi. Ayrıca aylık görüşmeler sırasında her iki grubun da epileptik nöbet günlüğü ile nöbet sıklığı değerlendirildi. Araştırmadan, deney grubundan altı hasta ve kontrol grubundan iki hasta ayrıldı. Bulgular: Epilepsi hastalarının yaş ortalaması 36,49±12,78 olup ve %69,4’ü kadındır. Deney ve kontrol grubu arasında, sosyodemografik özellikler dağılımında fark bulunmadı (p>0,05), grupların homojen olduğu belirlendi. Grupların aylar içerisindeki nöbet geçirme durumları karşılaştırıldığında; deney grubunun nöbet geçirme sıklığının kontrol grubuna göre daha az olduğu tespit edildi (p<0,001). Araştırmanın başlangıcında deney ve kontrol gruplarının uyku kalitesi düzeyleri arasında fark saptanmadı (p>0,05). Ancak, deney grubunda birinci ay, ikinci ay ve üçüncü ay takiplerinde, uyku kalitesinin iyileştiği görüldü. Ayrıca, deney grubundaki uyku kalitesindeki iyileşme düzeyinin kontrol grubuna göre daha fazla olduğu saptandı (p<0,001). Sonuç: Araştırma sonuçları göre, epilepsi hastalarına uygulanan uyku hijyeni eğitimleriyle hastaların geçirdiği nöbetlerin sıklığında azalma ve ilk aydan itibaren hastaların uyku kalitesinde artma olduğu görüldü (p<0,001). Epilepsi hastalarına uyku hijyeni eğitimleri verilmesi önerilmektedir.

Objective: The study aimed to determine the effect of sleep hygiene training given to epilepsy patients on seizure frequency and sleep quality. Materials and Method: The study was carried out experimentally with a pre-test and post-test control group experimental model. It was conducted in a city hospital with 168 epilepsy patients from June 2023 to May 2024. Epilepsy patients were divided into experimental and control groups by the randomization method. In the first interview, the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) and the Epilepsy patient information form were filled out. Patients in the experimental group (n=86) received sleep hygiene training and a sleep hygiene training booklet in addition to routine treatment. During the three-month follow-up period, sleep hygiene education was repeated in monthly interviews with the patients. In the control group (n=82) only routine treatment was continued, and no intervention was performed for three months. Sleep quality was assessed using the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) in the monthly interviews of both groups. Furthermore, seizure frequency was evaluated by an epileptic seizure diary in both groups during the monthly interviews. Six patients from the experimental group and two patients from the control group left the study. Results: The mean age of epilepsy patients was 36.49±12.78 years, and 69.4% were female. No difference was found in the distribution of sociodemographic characteristics between the experimental and control groups (p>0.05) and the groups were homogeneous. A comparison of the seizure frequency of the groups during the months revealed that the frequency of seizures in the experimental group was less than in the control group was significantly lower than in the control group (p<0.001). At the beginning of the study, no difference was found between the sleep quality levels of the experimental and control groups (p>0.05). However, sleep quality improved significantly in the experimental group at the first, second, and third-month follow-ups. Moreover, the level of improvement in sleep quality in the experimental group was greater than in the control group (p<0.001). Conclusion: The results of the study showed that sleep hygiene training applied to epilepsy patients decreased the frequency of seizures and improved sleep quality from the first month (p<0.001). Sleep hygiene education is recommended for epilepsy patients.
The effect of sleep hygiene training on seizure frequency and sleep quality in epilepsy patients
Keywords: Epilepsi; Epilepsy; Hemşirelik; Nursing; Sleep Hygiene; Sleep Quality; Uyku Hijyeni; Uyku Kalitesi