Kalkınma ve sermaye birikimi sürecinde enformelleşme: Tuzla örneği - Akdemir, R. Nevra (My University, 2004)
Soyadı:Refiye Nevra Akdemir sat Kalkınma İktisadı ve İktisadi Büyüme Mehmet Türkay Tez Türü ve Tarihi:Yüksek Lisans - Ekim 2004 Tersane, Alt Sözleşme, enformelleşme

SERMAYE BİRİKİMİ VE KALKINMA SÜRECİNDE ENFORMELLEŞME VE TUZLA ÖRNEĞİ 1970'li yıllarda yaşanan krizle birlikte, kar oranların düşüşü, ölçek ekonomilerin sermaye birikim hızının yavaşlaması, küçük üretime dayalı üretim organizasyonların küresel rekabette üstünlük sağlamaları, firmaların kendilerini yeniden yapılandırmasına neden olmuştur. Ölçek üretimi yapan firmalar, üretim ve emek süreçlerini parçalama ve esnekleştirme sürecine girmiştir. Firmaların esnekleşmesi için alt-sözleşme temelinde üretimlerini organize etmeleri maliyet düşürme ve piyasa riskini yansıtma aracıdır. Alt sözleşme ilişkilerini niteliksel sınıflandırma, taşeron, fason, yan sanayi ve ev eksenli çalışma gibi kavramlarla yapılr ve bunlar çoğu zaman bir birinin yerine kullanılan ve gerçeklikte de içiçe geçmiş ilişkileri özellikle de aktörlerin üretim ilişkilerindeki konumları ve güç ilişkileri içinde anlamlı olmuştur. Bu çalışmanın temel amacı, üretim ve emek sürecinde yaşanan bu dönüşümü Türkiye'deki özel sektör gemi inşa sanayi ile görünür kılmaktır. Tersaneler, enformel ilişkilerin özellikle de taşeronluk sisteminin, temel üretim ilişkisi haline geldiği bir alandır. Türkiye gemi inşa sektörünün, özgün özelliği ise, Tuzla bölgesinde toplaşmış dünyadaki tek yer olmasıdır. Araştırmasında standart olmayan çalışma biçimlerinin üretim süreci ekseninde nasıl yaygınlaştığı ve tersanedeki alt sözleşme ilişkilerinin hangi ağlar üzerinden geliştirildiği de incelenmiştir. Name and Surname:Refiye Nevra Akdemir Field:Economics Programme:Economics of Development and Economic Growth Supervisor:Professor Assistant Mehmet Türkay Degree Awarded and Date:Master - October 2004 Dockyard, subcontracting, informalisation ABSTRACT INFORMALIZATION OF PROCESS CAPITAL ACCUMULATION AND DEVELOPMENT, TUZLA CASE In early 1970's, the organization of production of large scale had cause restructuring themselves for rate of mark-up hade decreased, capital accumulation of scale economies had decelerated whit economic crisis and organization of small scale production had began advanced in the global competition. This firm had entered the process of structure of flexible organization and decentralized process of production and labor. It must be organization relationship of commercial and industrial base of subcontracting for could have flexibility. The units in the network of relationship of subcontracting are instrument that be the low cost business firm and reflect the risks of the market. Contents of taşeron, fason, yan sanayi, ev eksenli çalışma can use subcontracting relationship that can categorize for quality. This contents show for chaotic structure and complex relationship in the veracity. The categorization mean is true only if we are looking for agent of relationship of production and of the balance of force. This study is objective that appearance this change of process labor and production with research of private sector of shipyard in Tuzla and Turkey. The dockyards are an area that basic production forms become like informal relationships of subcontracting, specially, system of labor of outcome. In Turkey, sector of shipyard is unique quality, because, dockyard product ship one inside the other and there isn't other in the world. My own research in an area of dockyard in Tuzla explored how the changes describe above manifest themselves in different areas and how the growth of non standard and informal working practices are increasing the importance of locally based networks in other to facilitate access to employment.
Keywords: Ekonomi; Ekonomik kalkınma ve büyüme; Kalkınma İktisadı