Ortaokul 5. ve 7. Sınıf Öğrencilerinin Mühendisler ve Bilim İnsanlarına Yönelik Algılarının Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Öğrencilerin gerek temel bilimsel okuryazarlıklarını geliştirebilmeleri, gerekse kariyerlerini doğru biçimde şekillendirebilmeleri için mesleklere yönelik algılarının doğru olması gerekmektedir. Bu araştırmanın amacı ortaokul beşinci ve yedinci sınıf öğrencilerinin mühendisler ve bilim insanlarına yönelik algılarının incelenmesi, sınıf düzeylerine göre karşılaştırmaların yapılmasıdır. Tarama modelinin benimsendiği araştırma, 2015-2016 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminin sonunda gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul’daki bir devlet ortaokulunda öğrenim gören 131 beşinci sınıf, 103 yedinci sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Öğrencilerden hayallerindeki mühendis ve bilim insanını çizmeleri istenmiştir. Mühendis algısıyla ilgili veriler, öğrencilerin en çok ev/bina yapımıyla uğraşan “inşaat mühendisi” hayal ettiklerini; bilim insanı algısı ile ilgili veriler, bilim insanlarını “deney yaparken” hayal ettiklerini göstermiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular, öğrencilerin mühendisleri daha az bildiklerini ve mühendisler ile bilim insanlarını erkek olarak algıladıklarını göstermiştir. Özellikle kız öğrencilerin sınıf düzeyi arttıkça kadın mühendis ve bilim insanı algısının azaldığı görülmüş, bu sonuç kız öğrencilerin kendi kariyerlerine bakış açıları açısından çarpıcı bulunmuştur. Çözüm olarak STEM eğitimi önerilmiştir.

The aim of this research is to examine the perceptions of the fifth and seventh grade middle school students on engineers and scientists and to make comparisons according to class levels. This research in the survey model was realized at the end of the second semester of the 2015-2016 academic year. Study group of the research consisted of 131 fifth grade students and 103 seventh grade students who were studying in a middle school in Istanbul. Students were asked to draw engineers and scientists according to their imagination. The data related to the engineer perception showed that students generally imagined of a “civil engineer”. The data related to the scientist perception showed that students generally imagined of scientists as “experimenter” while findings from the research revealed that the students had less knowledge about engineers. Moreover they perceived engineers and scientists as just “male”. STEM education is proposed as a solution.
A Comparative Investigation of Middle School 5th and 7th Grade Students' of Perceptions on Engineers and Scientists
Keywords: Davranış Bilimleri; Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Eğitim, Özel