Türkiye’deki GSM operatörlerinin görsel kimlik tasarımlarının karşılaştırmalı analizi - Akdağ, Dide (My University, 2006)
Bu çalışma görsel kimlik ile kurum kimliği arasındaki ilişkiyi irdelemektedir. Grafik tasarım açısından önem taşıyan ve görsel kimliği oluşturan başlıca unsurlar olarak amblem ve logo, kurumsal renk , yazışma seti ve afiş ile basın ilanları seçilerek kaynaklık eden etmenlerle birlikte semiyolojik değerlendirme kriter özellikleri kullanılarak anlam mesaj boyutu, sözdizimsel boyut, kullanım boyutu altında incelenmiş, karşılaştırmalar yapılarak bazı noktalara açıklık getirilmiştir. Öncellikle, bu çalışmanın temel kavramlarından biri olan “kimlik” terimi tanımlanmış ve buna bağlı olarak bireysel, kollektif ve kurumsal kimlik üzerinde kısaca durulmuştur. Kurum kimliğinin görsel ve stratejik boyutları başlığı altında kurum kültürü ve kurum kimliğinin unsurları olan kurumsal felsefe, vizyon, davranış ve imaj konuları tanımlanmış, kurum kültürünün görsel kimlikle hangi durumlarda etkileşim içinde olduğu anlatılmıştır. Rekabetin yoğun olduğu bir pazarda görsel kimliğin ve bunun getirisi olarak da farklılaşmanın önemini örneklerle göstermek amacıyla Türkiye’deki başlıca GSM operatörleri olan Turkcell, Telsim ve Avea seçilmiştir. Yeni abone kazanmak ve varolan müşterileri korumak için ihtiyaç duyduğu rekabet gücünü dolayısıyla satışı arttırmada kurumların görsel kimliği nasıl kullanıldığı gösterilmiş, Turkcell, Telsim ve Avea görsel kimlik örnekleriyle zenginleştirilmiştir. Kurumların görsel kimlikleri oluşturulurken nelerin etkili olduğu; firmanın hatırlanabilir karakteristik özellikleri, onu diğerlerinden ayıran yeteneklerinin tasarlanması, yansıtılması, firmanın farklılığı için yapılması gerekenler ile rekabetin görsel kimliği nasıl şekillendirdiği ortaya çıkmış, iç ve dış hedef kitleler arasında net olarak algılanabilir hale getirilmiştir. Böylece kurumların görsel kimliği ve kurum kimliğini nasıl değerlendirmesi gerektiği konusu aydınlandığı gibi görsel kimlik ve kurum kimliği arasındaki farklılıklar da ortaya konmuştur.

This study scrutinizes the relation between visual identity and corporate identity. Having significance in terms of graphic and as the initial components of visual identity, emblem and logo, corporate color, correspondence set, bills and media notices have been chosen. These are examined along with the components that are the source with semiologic evaluation criteria under the aspects of semantic, syntactic, pragmatic and some parts are made clear. Firstly, one of the main concepts of this study, “identity” term, has been defined and accordingly individual, collective and corporate identities have been succintly mentioned. Under the headline of visual and strategic aspects, components of corporate culture and corporate identity, corporate philosophy, vision, behavior and image subjects have been defined. Also, in which situation corporate culture and visual identity are mutually interact has been stated. At a market where competition is high to show the importance of visual identity and as a result of this, of undergoing a change with examples the leading gsm operators in Turkey, Turkcell, Telsim and Avea have been chosen. To acquire new subscribers and to keep the current ones the competition that they need, therefore how visual identity has been used by companies have been shown, and enchanced with Turkcell, Telsim and Avea examples. What are important to create visual identity; recollectible characteristics of the company, designing and projecting the capabilities that separates the company from the others, things to be done to for the difference of the company and how competition shapes visual identity have been made clear and easy to understand between internal and external targets. Therefore, both visual identities of the companies and the subject of how to evaluate corporate identity have been illuminated and the differences between visual identity and corporate identity have been introduced.
Keywords: Görsel Kimlik; Görsel Kimlik Tasarımı; Grafik Sanatlar; Kurum Kimliği