İndirimli kurumlar vergisi uygulaması - Olgun, İbrahim (My University, 2015)
Vergi İndirimi, İndirimli Kurumlar Vergisi, Yeni Teşvik Sistemi, Yatırım Teşvikleri, Vergisel Teşvikler, Yatırım Teşvik Belgesi ÖZET İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ UYGULAMASI Bu tezde, yeni teşvik sistemi kapsamında çıkartılan indirimli kurumlar vergisi uygulaması, indirimli kurumlar vergisi uygulanırken uygulamada karşılaşılan sorunlar ve bu sorunlar karşısında Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından verilen özelgeler incelenmiştir. Çalışmada kaynak taraması yöntemi kullanılmış ve indirimli kurumlar vergisinin uygulamasında mükelleflerin genellikle sorun yaşadıkları ve bunun da bir hayli karmaşık olan teşvik sistemiyle ilgili olarak bugüne kadar Maliye Bakanlığı tarafından bir tebliğ veya sirküler yayınlanmamasından kaynaklandığı tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda, mükellefler açışından bir hayli önemli olan indirimli kurumlar vergisi uygulamasının hem Gelir İdaresi Başkanlığı hem de mükellefler açısından daha rahat uygulanabilmesi için, Maliye Bakanlığının konuyla ilgili bir an önce bütün ayrıntıların ve uygulamalı örneklerin içinde yer aldığı bir tebliğ ve sirküler yayınlaması gerektiği önerisi getirilmektedir. Tax Reduction, Reduced Corporate Tax, New Incentive System, Investment Incentives, Tax Incentives, Investment Incentive Certificate

REDUCED CORPORATE TAX PRACTICE This study analyses the practice of reduced corporate tax enacted within the scope of new incentive system, problems encountered during the application of reduced corporate tax and advance rulings imposed by the Revenue Administration in case of these problems. Literature review method have been used in the study and found out that taxpayers usually have had problems in the application of reduced corporate tax and these problems mainly stem from the absence of a communication or a circular issued by the Ministry of Public Finance related to the highly complicated system of incentives. As a result of this study, in order to make it application easier for both revenue administration and taxpayers, the Ministry of Public Finance is needfully required to issue a notice and a circular as soon as possible including all the details and practical examples about the application of the reduced corporate tax, which is very important especially for taxpayers.
Keywords: Maliye; Vergi hukuku; Vergilendirme