Türkiye'de uygulanan sosyal güvenlik teşviklerinin kayıt dışı istihdamı azaltma üzerindeki etkisi - Şap, NUrcan (My University, 2024)
Kayıt dışı ekonominin işgücü piyasasındaki bir görünümü olan kayıt dışı istihdamın ekonomik, sosyal, mali ve idari birçok nedeni bulunmaktadır. Ancak kayıt dışı istihdamın en önemli nedenlerinden biri olan ekonomik nedenlerin etkisini azaltmak için sosyal güvenlik prim teşvikleri devreye konulmuştur. Sosyal sigortalar prim teşvikleri, ekonomi içerisinde özel sektörün güçlenmesini amaçlamakta ve işverenler üzerindeki ağır işçilik maliyetlerini azaltarak istihdamın önündeki engellerin kaldırılmasına yardımcı olmaktadır. Çalışmanın temel amacı işverenlere uygulanan Sosyal Güvenlik Prim teşviklerinin kayıt dışı istihdamı azaltmadaki rolüdür. Burada önem arz eden husus son yıllarda Türkiye’de kayıt dışı istihdamla mücadelenin artması ve işverenlere verilen prim teşviklerinin sürelerinde de uzatmaya gidilerek kayıt dışı istihdamda önemli bir faktör olarak kullanılmasıdır.

Informal employment, a facet of the informal economy, has various economic, social, financial, and administrative causes. Among these, economic factors stand out as a major driving force. To mitigate the impact of economic factors, which are among the most significant causes of informal employment, social security premium incentives have been implemented. These incentives aim to strengthen the private sector within the economy and contribute to the removal of employment barriers by reducing the heavy labor costs imposed on employers. The primary objective of this study is to examine the role of social security premium incentives applied to employers in reducing informal employment. In this context, it is crucial to consider the increasing fight against informal employment in Turkey in recent years and the extension of the periods of premium incentives provided to employers, which have become a significant factor in informal employment.
Keywords: Informal Employment; Informal sector (Economics); Kayıt dışı ekonomi (İktisat); Kayıt Dışı İstihdam; Premium Incentive; Prim Teşviki; Social security; Sosyal güvenlik; Tax administration and procedure; Turkey; Türkiye; Vergi yönetimi ve usulü