Sporcu Eşlerinin Yaşam Doyumu ve Yalnızlık Düzeylerinin İncelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Bu çalışmanın amacı elit sporcuların eşlerinin yaşam doyumu ve yalnızlık düzeylerinin belirlenmesi ve bu iki kavram arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışmaya eşleri farklı spor branşları ile uğraşan 143 kadın ( yaş:26.35 ± 3.47), 94 erkek ( yaş:28.80 ± 3.79) toplam 237 birey ( yaş:27.32 ± 3.78) katılmıştır. Çalışmada Russell (1996) tarafından geliştirilen ve Türkçe geçerlik-güvenirlik çalışması Durak ve Şenol- Durak (2010) tarafından yapılan UCLA Yalnızlık Ölçeği III, Diener ve diğ. (1985) tarafından geliştirilen ve Türkçe geçerlik-güvenirlik çalışması Yetim (1991) tarafından yapılan Yaşam Doyumu Ölçeği ve araştırmacılar tarafından oluşturulan kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Analizler, sporcu eşlerinin yaşam doyumu ve yalnızlık düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olmadığını göstermiştir (p>0.05). Bağımsız örneklerde t-test analiz sonuçları ise katılımcıların yaşam doyumu ve yalnızlık düzeylerinde cinsiyet açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığını göstermektedir (p > 0.05). Çalışma durumu ve çocuk sahibi olma açısından sporcu eşlerinin yalnızlık ve yaşam doyumu düzeylerinin incelenmesi amacı ile cinsiyet kontrol edilerek yapılan tek yönlü kovaryans analizi (ANCOVA) sonuçları; çocuk sahibi olan sporcu eşlerinin yaşam doyumunun daha yüksek olduğunu (p<0.05), ancak çocuk sahibi olmanın eşlerin yalnızlık düzeylerini etkilemediğini (p>0.05) göstermiştir. Bunun yanında ANCOVA testi sonucunda, yaşam doyum düzeyi ve yalnızlık düzeyinde çalışan ve çalışmayan sporcu eşleri arasında fark bulunmamıştır (p>0.05). Sonuç olarak; sporcu eşlerinin cinsiyet farkı olmaksızın yaşamlarından zevk aldıkları, aynı zamanda da kendilerini yalnız hissettikleri görülmüştür. Bunun yanında bireylerin genel olarak yaşamlarından mutlu olmaları ile yalnızlık duyguları arasında ilişki bulunamamıştır.

The purpose of this study was to investigate the relationship between life satisfaction and loneliness of elite athlete s spouses. 143 female (Mage=26.35±3.47), 94 male (Mage=28.80 ± 3.79) total 237 (Mage:27.32±3.78) athlete s spouses participated in this study voluntarily. UCLA Loneliness Scale III developed by Russell (1996) and the adaptation work of this scale to Turkish was conducted by Durak ve Şenol-Durak (2010)  , Satisfaction With Life Scale (SWLS) developed by Diener et al. (1985) and the adaptation work of this scale to Turkish was conducted by Yetim (1991) and Personal Information Form developed by the researchers were administered to all participants. Analysis revealed no significant relationship between life satisfaction and loneliness (p>0.05). The results of independent samples t-test analysis shows that, there was no significant gender differences in life satisfaction and loneliness (p>0.05). The results of one-way analysis of covariance (ANCOVA) showed that athlete s spouses who have children, had higher life satisfaction (p<0.05); however, having children does not affect the levels of loneliness of spouses (p>0.05). In addition, there was no significant differences in life satisfaction and loneliness (p>0.05). between working and non-working spouses. As a conclusion, athlete s spouses enjoy their lives and they feel lonely in both gender. Beside this, there was no relationship between feelings of loneliness and individuals happiness about their life in general.
Determination of Life Satisfaction and Loneliness Levels of Athletes spouses
Keywords: Aile Çalışmaları