Çalışma ekonomisi ve iş hukuku açısından kısa çalışma - Muhammet İhsan Seçkin (My University, 2015)
Kısa çalışma, çalışma ekonomisi ve hukuk biliminin inceleme sahasında yer alan bir çalışma modelidir. Kısa çalışmanın “kriz yönetimi modeli olma”, “işsizlikle mücadelede istihdam politikası aracı olma” ve “çalışma ilişkilerinde esneklik-güvence dengesi sağlama” gibi önemli işlevleri bulunmaktadır. Bu yönüyle kısa çalışma, çalışma ilişkilerini düzenleyen diğer çalışma modellerinden daha geniş bir kapsam taşır. 4857 sayılı İş Kanunu ile çalışma mevzuatımıza dahil olan bu kurum vasıtasıyla işverenler genel ekonomik kriz, sektörel veya bölgesel kriz ya da zorlayıcı nedenlerle İŞKUR’un onayını almak kaydıyla işyerlerinde kısa çalışma uygulamasına geçebilmektedirler. Bu sayede işverenler işyerlerini korurken, işçiler de işsizlikten korunmakta; aynı zamanda işsizlik sigortasından kısa çalışma ödeneği adı altında gelir elde etmektedirler. Bu anlamda kısa çalışma, çalışma hakkının ve işçinin korunması temel anlayışının bir yansıması olarak iş güvencesi ve sosyal koruma sisteminin bir parçasıdır. Çalışmamızda kısa çalışmanın, çalışma ekonomisi ve hukuk bilimi açısından ifade ettiği anlam, 4857 sayılı İş Kanunu ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu da dikkate alınarak değerlendirilmiştir. Anahtar Sözcükler: Kısa çalışma, kısa çalışma ödeneği, kriz, 4857 sayılı İş Kanunu, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu. Kısa çalışma, kısa çalışma ödeneği, kriz, 4857 sayılı İş Kanunu, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu.

Short-time working is a working model taking part in the research field of labour economics and legal science. Short-time working has significant functions like “being a model for crisis management”, “being an instrunment of employment policy for struggling with unemployment” and “balancing between flexibility-assurance at working relations”. From this aspect, short-time working has wider comprehension than other labour models arrenging working models. Through this establishment involved in labour legislation with the Labour Law no. 4857, employers may proceed into execution of short-time working in their workplaces on the condition that receiving approval from ISKUR, in the cases of general economic crisis, sectoral or regional crisis else forced causes. By this means, while employers save their workplaces, employees are kept safe from unemployment; meanwhile they generate an income thanks to the unemployment coverage under the name of short-working pay. In this sense, short-time working is a part of job security and social protection system that reflects the basic understanding of right to work and protecting of workers. In our study, meaning of short-time working in terms of labour economics and legal science is analysed considering Labour Law no. 4857 and Law of Unemployment Coverage no.4447 Key Words : Short-time working, short-time working payment, crisis, Labour Law no. 4857, Law of Unemployment Coverage no.4447
Keywords: 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu; 4857 Sayılı İş Kanunu; Çalışma Ekonomisi; İş Kukuku; Kısa Çalışma; Kısa Çalışma Ödeneği; Kriz; Türkiye