Roma Hukukundan Günümüze Hukuki Sebep ve Sinallagma İlişkisi - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Roma hukukunda causa'nın tanımlarından biri "kazandırmada bulunan kişinin amacı"dır. Söz konusu amacın gerçekleşmemesi halinde öncelikle kazandırmada bulunana bir condictio tanınmıştır. İsimsiz sözleşmelerin gelişmesiyle beraber, ifa menfaatinin korunmasını sağlayan actio praescriptis verbis yolu açılmıştır. Roma hukukundaki anlamıyla causa, bugün özellikle sinallagmatik sözleşmelere ilişkin temerrüt, ifa imkânsızlığı, aşırı ifa güçlüğü gibi pek çok hukuki kurumun gerekçesini oluşturabilir. Buna ek olarak Kanun'daki bazı eksiklikler yine bu kavramdan ve sebepsiz zenginleşmeden yararlanılarak tamamlanabilir.

"The alienator's purpose" is one of causa's many definitions in Roman law. In case this said purpose is not achieved, the alienator has a condictio claim. With the development of innominate contracts, the alienator's performance interest is protected by another action, actio praescriptis verbis. With this definition, causa may constitute a ground for many modern institution of synallagmatic contracts such as default, impossibility or hardship. Also, some imperfections of the Code can be ameliorated by the use of this notion and unjust enrichment.
Causa and Synallagma from Roman Law toModern Times
Keywords: Hukuk