ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE MEMNUNİYET OLUŞTURAN UNSURLARIN SAPTANMASI: MARMARA ÜNİVERSİTESİ İŞLETME FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ İLE BİR ARAŞTIRMA - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Rekabetin şiddetli olduğu günümüzde üniversitelerin ayakta kalabilmeleri ve başarılı olabilmeleri için kurumlarına öğrenci çekebilmeleri önemlidir. Aday öğrencilerin üniversite tercihlerinde mevcut öğrencilerin memnuniyet düzeyleri önemli bir rol oynamaktadır. Bu sebeple bu çalışmanın temel amacı Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi öğrencilerinin fakülte memnuniyet düzeylerinin belirlenmesidir. Çalışmada ayrıca öğrencilerin farklı demografik özelliklerine göre memnuniyete etki eden faktörlerde farklılıklara bakılmıştır. Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi öğrencileri üzerinde gerçekleştirilen araştırmada veriler kota örneklemesi kullanılarak yüz yüze anket yöntemi ile toplanmış ve toplam 748 kullanılabilir anket elde edilmiştir. Araştırma sonucunda öğrencilerin en çok memnun oldukları üç unsurun sırasıyla "fakültede yürütülen derslerin belirtilen ders saatleri içinde işleniyor olması", "fakültede yer alan derslerin düzenli bir şekilde yürütüldüğü" ve "fakültenin akademik kadro kalitesi" olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin fakülteyle ilgili memnuniyetlerine etki eden unsurların, "sosyal ve kültürel aktiviteler", "yiyecek ve içecek hizmetleri", "akademik kadro", "fiziksel ekipmanlar ve altyapı", "dersler ve güvenlik", "fakülte yönetimi", "temizlik", "lokasyon" ve "web sitesi" olmak üzere dokuz faktör altında toplandığı görülmüştür. Öğrencilerin farklı demografik özelliklerine bağlı olarak memnuniyete etki eden faktörlerde farklılıklar tespit edilmiştir. Öğrencilerin genel olarak fakülteden memnun olma durumlarına en fazla etki eden faktörlerin sırasıyla,"fiziksel ekipmanlar ve altyapı" , "akademik kadro" , "yiyecek ve içecek hizmetleri" ve " lokasyon" olduğu ortaya çıkmıştır

In the highly competitive environment of today, it is important to attract students to universities. For this reason, the satisfaction levels of current students enrolled in universities play a major role in the university preferences of prospective students. Thus the main objective of this study is to determine the satisfaction levels of students of Marmara University Business Administration Faculty. The research also tries to determine whether differences exist on the factors that affect satisfaction according to different demographic charactersitics of students; and the effectiveness levels of factors that create satisfaction on satisfaction towards the faculty in general. Data were collected on Marmara University Business Administration Faculty students using quota sampling and face to face surveys where a total of 748 usable questionnaires were collected. The results of the research show that the three items that received the highest score on satisfaction were "performing lectures with in the hours stated", "performing lectures in an organized manner", and "the academic quality of the faculty staff". The items that create satisfaction on students were collected under nine factors: "social and cultural events", "food catering services", "academic staff", "equipment and infrastructure", "courses and security", "faculty management", "hygiene", "location" and "web site". Differences were found on the factors that create satisfaction according to the different demographic characteristics of students. Additionally, the factors that showed the highest effects on satisfaction from the faculty in general in order were, "equipment and infrastructure", "academic staff", "food catering services" and "location"
FACTORS AFFECTING SATISFACTION LEVELS OF UNIVERSITY STUDENTS: A RESEARCH ON MARMARA UNIVERSITY BUSINESS ADMINISTRATION FACULTY STUDENTS
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm; İşletme