Hacı İbrahim Efendi ve eserleriyle arap dili ve belagatıyla ilgili görüşlerinin incelenmesi - Olgun, Elmas (My University, 2008)
HACI İBRAHİM EFENDİ ve ESERLERİYLE ARAP DİLİ ve BELAGATIYLA İLGİLİ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ ELMAS OLGUN “Hacı İbrahim Efendi ve Eserleriyle Arap Dili ve Belagatıyla İlgili Görüşlerinin İncelenmesi” adlı bu çalışmayla, son devir Osmanlı alimlerinden Hacı İbrahim Efendinin Arap dili ve belagatı hakkındaki görüşlerinin eserleri kapsamında incelenmesi amaçlanmıştır. Tez bir giriş ve iki ana bölümden oluşmaktadır. Girişte Hacı İbrahim Efendinin yaşadığı dönemde meydana gelen eğitim faaliyetlerinden ve eğitim müesseselerinin durumundan söz edilmiştir. Birinci bölümde Hacı İbrahim Efendinin hayatına, Arapça öğretimi için kurduğu Darü’t-ta’lim müessesesine ve eserlerine yer verilmiştir. İkinci ve son bölümde ise Hacı İbrahim Efendinin gerek eserlerinden gerekse özellikle Tercemân-ı Hakikat gazetesinde yayımlanmış makalelerinden elde ettiğimiz Arap Dili ve Belagatına dair görüşlerini ele aldık.

STUDY OF OPİNİONS OF HACI İBRAHİM EFENDİ ABOUT ARABİC LANGUAGE and RHETORİC WİTH HİS WORKS ELMAS OLGUN It’s aimed to explain with this study named “Study of Opinions Hacı İbrahim Efendi About Arabic Language and Rhetoric With His Works” one of the scholar of the last time of the Ottoman Empire, Hacı İbrahim Efendi’s opinions about Arabic Language and rhetoric in respect of his works. Thesis consists of an introduction and two main chapters. In introduction telled about conditions of education and status of schools at the time of Hacı İbrahim Efendi. First chapter consists of his life, his works and the school named “Dârü’t-ta’lim” that he founded in order to teach Arabic. Second and the last chapter includes his opinions about Arabic Language and rhetoric that we got not only from his works, but also from his articles published in newspaper named Tercemân-ı Hakikat.
Keywords: Arap Dili; İslam Dini