Serbest bölgelerde özellikli muhasebe işlemleri ve vergi boyutu - Arslan, Abdullah (My University, 2009)
Serbest Bölge ÖZET SERBEST BÖLGELERDE ÖZELLİKLİ MUHASEBE İŞLEMLERİ VE VERGİ BOYUTU Ülkeler yatırım ve üretimlerini artırmak, yeni istihdam olanakları sağlamak, yabancı sermaye girişini hızlandırmak, yeni teknolojilerin kullanılmasını sağlamak, dış finansman ve ticaret olanaklarından daha fazla yararlanmak amacıyla, kendi siyasi sınırları içinde olmasına rağmen gümrük sınırları dışında bölgeler kurmaktadır. “Serbest Bölge” diye adlandırılan bu bölgeler; vergi, resim, harç, kambiyo, gümrük vergisi gibi istisnalar uygulanmak suretiyle avantajlı hale getirilmektedir. Bu çalışma ile Serbest Bölgelerin ülke ekonomisine etkileri ve bu bölgeler ile ilgili son zamanda yeniden düzenlenen vergisel yapı incelenerek gerekli öneriler sunulmaya çalışılmıştır. Serbest Bölgelerin yapılan son düzenlemelerle eski ticaret hacmine ulaşamayacağı ortadadır. Bu yüzden bu bölgeler ile ilgili vergisel, hukuksal ve ekonomik açıdan bölge kullanıcıları ve işleticilerinde fikirleri alınarak yeni düzenlemeler yapılmalıdır. Free Trade Zone

SPECIFIC ACCOUNTING OPERATIONS IN FREE TRADE ZONES AND TAXATIONAL ASPECT To increase investment and production, to provide new job opportunities, to accelerate the foreign capital admission, to provide the usage of new technologies and to benefit more from foreign finance and trade opportunites, countries establish zones in their own political borders but out of their customs borders. This regions are called “ Free Trade Zones” which become advantageous with the implementation of some exceptions such as tax, dues, fees, exchange and customs duty. In this study, the effects of Free Trade Zones in countries’ economies and rearranged tax structure are analyzed and essential suggestions are offered. It is obvious that, with the last regulations, Free Trade Zones can not catch the old trade volume. Considering economic, legal and taxational opinions of Free Trade Zone users and operators, new regulations should be done.
Keywords: Mali Denetim; Yönetim Muhasebesi