Oral glikoz tolerans testi bozuk olguların değerlendirilmesinde sural sinir ileti çalışmalarının karşılaştırılması - Koçer, Abdulkadir (My University, 2006)
ORAL GLİKOZ TOLERANS TESTİ BOZUK OLGULARIN DEĞERLENDİRİLMESİNDE DEĞİŞİK SURAL SİNİR İLETİ ÇALIŞMALARININ KARŞILAŞTIRILMASI ÖZET Sural sinir değerlendirmeleri periferik nöropatilerin tanısında oldukça duyarlı bir yöntemdir. Bu çalışmada aynı hasta grubuna ait değişik sural sinir ileti çalışmalarına ait değerler elde edilmeye çalışıldı ve bozuk oral glikoz toleransı (BGT) olgularında klinik yararlılıkları değerlendirildi. Değişik sural sinir ileti çalışmalarının klinik yararlılığını ortaya koymak amacıyla çok sayıda elektrofizyolojik değerlendirme verileri 20 kişiden oluşan BGT olgularında ve 21 kişiden oluşan kontrollerde karşılaştırıldı. Tüm hastalarda sağ alt ve üst ekstremite motor ve duysal sinirlerine ait ileti çalışmaları gerçekleştirildi. Radyal ve sural sinir duysal ileti çalışmaları iki taraflı olarak değerlendirildi. Sural sinire ait distal ve proximal segment ölçümleri ve dorsal sural sinir ileti çalışmaları yapıldı. Sural sinir duysal aksiyon potansiyeli (DAP) amplitüdünün radyal sinir DAP amplitüdüne oranı hesaplandı. Yalnızca bir hastada periferik nöropatiyi gösteren anormal sinir ileti bulguları elde edilirken başka bir hastada (%5) dorsal sural sinir yanıtı elde edilemedi. Periferik nöropatiyi düşündüren sinir ileti çalışması anormalliği gözlenen hasta dışında diğer sinir ileti çalışmaları normal sınırlarda olmakla birlikte, alt ekstremite sinirlerinin ve özellikle sural sinirin daha çok etkilendiği saptandı. Elde edilen sinir ileti çalışması verileri her iki grubun karşılaştırılmasında istatsitiksel olarak anlamlı farklılık gösterdi (p<0.05). Yalnızca dorsal sural sinir latans ölçümleri ile açlık kan glikozu arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0.05). BGT tespit edilen olgularda alt ekstremite sinir çalışmaları ve özellikle sural sinir ileti çalışmaları nöropati değerlendirmesinde önemlidir. Dorsal sural sinir latansı açlık kan şekeri ile istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki göstermekteydi. BGT’nın diyabet öncesi bir geçiş süreci olduğuna ve BGT olgularında dorsal sural sinir çalışmasının nöropati tanısında öncelikle yeri olduğu sonucuna vardık. Bozuk glukoz toleransı, elektromiyografi, sural sinir, dorsal sural nöropatisi, nöropati. A COMPARISON OF DIFFERENT ELECTROPHYSIOLOGICAL STUDIES OF SURAL NERVE IN THE PATIENTS WITH IMPAIRED ORAL GLUCOSE TOLERANCE

Monitoring of the sural nerve is a sensitive method for detection of peripheral neuropathies. We tried to determine the different types of sural nerve conduction values of the population with imparied oral glucose tolerance test (OGTT) and assessed the clinical utility of them in the same study. Several parameters for detecting sural nevre were compared in 20 patients with impaired OGTT and 21 healthy controls. Peripheral motor and sensory nerve studies were performed on the right sided upper and lower limbs. Radial and sural nerve conduction studies were performed on both sides. The proximal and distal segment measurements of sural nerve and dorsal sural nerve conduction studies were conducted. The sural / radial nerve sensorial nerve action potential amplitudes ratio were calculated. Peripheral neuropathy were found in only one patient and dorsal sural nerve sensorial nerve action potential was absent in another patient (5%). Though the results of nerve conduction studies were within normal ranges except the patient with peripheral neuropathy, the lower extremety nerves and especially sural nerves have been found more effected and different from the controls (p<0.05). Only dorsal sural nerve latency related to fasting blood glucose level in patients (<0.05). Our findings suggest that lower extremety nerve conduction studies may have value to determine neuropathy in patients with impaired OGTT. The dorsal sural nerve latency had the clearest correlation with fasting blood glucose level. We concluded that impaired OGTT was a transitional state before diabetes and the dorsal sural nerve latencies provided the means for earliest detection of neuropathy. Key words: Impaired oral glucose tolerance, electromyography, sural nerve, dorsal sural nerve, neuropathy.
Keywords: Elektrodiyagnoz; Elektromiyografi; Nöroloji; Nöropati