Kartal ilçesinde çocukta cinsel istismar olgularının değerlendirilmesi - Yalçınkaya, Alev (My University, 2011)
1. ÖZET Cinsel istismar, çocuk istismarı tipleri içerisinde saptanması en zor olanıdır. Çocukta kısa ve uzun dönemde fiziksel ve psikolojik yönden önemli hasarlara neden olabilmektedir. Bu çalışmada, Kartal ilçesinde cinsel istismar yönünden muayenesi yapılan çocuk olguların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Haziran 2005 ile Haziran 2010 tarihleri arasında Kartal Adli Tıp Şube Müdürlüğü’ ne cinsel istismar iddiası nedeniyle muayeneye gönderilen 18 yaşını doldurmamış 479 olgu hakkında düzenlenen raporlar retrospektif olarak değerlendirildi. Elde edilen verilerin istatistiksel analizinde SPSS 16.0 paket kullanıldı. Çalışmadaki 479 olgunun 85’ i ( % 17.7) erkek, 394’ü ( % 82.3) kız çocuğuydu. Olguların yaş ortalaması 13.95±3.05 olup erkekler için 11.00±3.92, için kızlar 14.59±2.40 bulundu. Cinsel istismar şekli . 106’ sında (%22.3) sürtünme, 161’inde (% 33.6) genital penetrasyon, 32’ sinde ( % 6.6) anal penetrasyon, 3’ ünde (%0.6) cinsel amaçlı satma, 174’ ünde ( % 36.3 ) öpme-dokunma, 1’ inde ( % 0.2) oral penetrasyon, 2’ sinde ( % 0.4 ) sözlü istismar şeklindeydi. 77 olguda ( % 65.3) iddia edilen cinsel saldırı eyleminin evde meydana geldiği tespit edildi. İddia edilen sanıkların 116’ sı ( %98.3) erkek, 2’ si (%1.7) kadındı. Olguların 73’ ünde ( % 61.9) eylemin mağdurun erkek arkadaşı, 18’inde (%15.3) yabancı bir kimse, 10’ unda kardeşi ( % 8.5 ), 7’ sinde ( % 5.9) babası, 6’sında ( % 5.1) 2.derece akraba, 3’ ünde (% 2.5) komşu, 1’ inde ( % 0.8) patronu tarafından gerçekleştirildiği tespit edildi. Bu çalışmada; cinsel istismar iddiasıyla başvuran mağdurların en fazla 15 yaşında olması, eylemin çoğunlukla evde ve tanıdık kişiler tarafından gerçekleştirilmesi, tehlikenin genellikle yabancı tarafından ve bilinmeyen yerlerde olacağı inanışını sarsmaktadır. ocuk, cinsel saldırılar, cinsel istismar, istismarcı, istismar şekli. 2.

ASSESMENT OF CHILD SEXUAL ABUSE IN THE DISTRICT OF KARTAL/ ISTANBUL Sexual abuse in child is the one which is hard to detect in the types of child abuse. It causes short and long term psychological and physical damage to child. In this study, the purpose is to assess the incidents of sexual abuse in the District of Kartal. On behalf of this purpose, the reports of 479 incidents which include victims no older than 18 years old sent to The Department of Forensic of Kartal with the claim of sexual abuse, are assessed in a retrospective way. The data is analyzed by SPSS 16.0. In the study, 85 (17.7%) of 479 victims are boys and 394 (82.3%) are girls. The average age of victims is 13.95±3.05 and it is 11.00±3.92 for boys and 14.59±2.40 for girls. The rates of sexual abuse are 106 (22.3 %) for rubbing, 161 (33.6%) for genital penetration, 32 (6.6%) for anal penetration, 3 (0.6%) for sexual selling for the purpose of gain, 174 (36.3%) for kissing- touching, 1 (0.2%) for oral penetration, 2 (0.4%) for verbal abuse. The rate of alleged criminal is 116 (98.3%) for man and 2 (1.7%) for women. 73 (61.9%) of all incidents were committed by victim’s boyfriend, 18 (15.3%) by a stranger, 10 (8.5%) by a brother, 7 (5.9%) by the father, 6 (5.1%) by a second degree relative, 3 (2.5%) by a neighbor, 1 (0.8%) by a boss. That victims of alleged sexual abuse are not older than 15 and the incident takes place at home and by acquaintances undermines the belief that danger generally comes from strangers and in unfamiliar places. sexual offenses, sexual abuse, offender, type of abuse.
Keywords: Cinsel İstismar_Hukuk; Çocuk Hakları; Hemşirelik Hizmetleri; Suçlar_Cinsel İstismar