Türkiye’de Sağlık İnanç Modeline Dayalı Geliştirilen ve Türkçeye Uyarlanan_x000D_ Ölçekler - KADIOĞLU, HASİBE (My University, 2020)
Sağlık davranışı, bireyin sağlıklı olmak ve hastalıklardan korunmak için inandığı ve uyguladığıdavranışların bütünüdür. Bireyin sağlık davranışını açıklamaya yönelik olarak geliştirilenmodellerden biride Sağlık İnanç Modeli (SİM)’dir. Sağlık İnanç Modeli, kişiyi sağlığa ilişkineylemleri yapmaya ya da yapmamaya neyin motive ettiğini anlamaya ve değerlendirmeye yönelikbir motivasyon teorisidir. Bu derlemenin amacı, koruyucu sağlık davranışlarını açıklamada rehberniteliğinde olan Sağlık İnanç Modelini kısaca açıklamak, Türkiye’de SİM’e dayalı olarakgeliştirilen veya Türkçeye uyarlanmış geçerli ve güvenilir veri toplama araçlarını tanıtmak ve buveri toplama araçlarını kullanarak SİM temelli yapılacak çalışmalara yol göstermektir.

Health behavior is the whole of the behaviors that the individual believes and applies to be healthy_x000D_ and to be protected from diseases. One of the models developed to explain the health behavior of_x000D_ the individual is Health Belief Model(HBM). Health Belief Model is a motivation theory to_x000D_ understand and evaluate what motivates a person to take or not to do health-related actions. The_x000D_ purpose of this review is to briefly explain the Health Belief Model, which is a guide in explaining_x000D_ preventive health behaviors, to introduce reliable and valid data collection tools developed or_x000D_ adapted to Turkish baded on SİM in Turkey and, to guide the studies based on HBM by using_x000D_ these data collection tools.
Developed and Turkish-adjusted Scales Based on Health Belief Model in Turkey