Özel hastanelerde pazarlama ve müşteri ilişkileri yönetimi - Erkaya, Ersin (My University, 2007)
Türkiye, Avrupa Birliğine uyum sürecinde, kısıtlı kaynaklarını daha etkin kullanabilmek ve sağlık hedeflerine ulaşabilmek için yeni sağlık politikalarını uygulamaya başlamıştır. Sosyal Sigortalar Kurumu hastanelerinin Sağlık Bakanlığı hastaneleri ile birleştirilmesi ve kamu sigorta kurumlarının, Genel Sağlık Sigortası kurumu altında birleştirilmesi için kanun çıkartılması, sağlık piyasasını yeniden şekillendirmiştir. Bu çerçevede özel hastanelerde pazarlama yönetimi ve müşteri ilişkileri yönetimi konusunda araştırma yaparak, bölümlerin örgütlenme yapıları, faaliyetleri karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Kamu sigortalı hastalara özel hastanelere gitme yolunun açılması ile artan rekabetle birlikte Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde yönetimlerinin özerkleşmesi düşüncesi ağır basmaya başlamıştır. Özel hastane sayısının artması aynı zamanda rekabeti beraberinde getirmiştir. Sağlık Sektörüne büyük ölçekli finansmanın girmesi ile birlikte hastanelerde kurumsallaşmaya önem verilmeye başlamıştır. Pazarlama yönetimi alt birimleri ile diğer kurumsal sektörlere göre yeni gelişmekte olduğunu görülmektedir. Özel hastane hizmetlerde müşteri ilişkileri yönetimi giderek önem kazanmaktadır. Müşteri ilişkileri yönetimi hastanenin müşterilerini elinde tutması, tekrar tercih edilebilir olmak ve tavsiye edilmek gibi önemli bir işlevi yerine getirmesine yardımcı olmaktadır. Bu çalışmada Kurumsal Pazarlama, Anlaşmalı Kurumlar, İletişim ve Medya İlişkileri, Müşteri İlişkileri Yönetimi hastanelerde uygulama biçimleri konusunda araştırma yapılarak karlılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir.

Marketing and Customer Relationship Management in Private Hospitals The purpose of this study: To analyze hospitals’ marketing management functions by conducting a research on Customers Relations Management and Marketing Management at Private Hospitals. Private hospitals started featuring the marketing management with the growth of the economic scale. When compared with other industries, it is a newly developing function. This thesis is a descriptive research on Marketing and Patient relations Management on Private Hospitals; and in a period of time where Private Hospitals are rapidly increasing it presents a general picture of marketing applications as a function of Hospital Management. This study includes informative recommendations on Corporate Marketing, Contracted institutions, Communication and Media Relations, Patient Relations Management applications at hospitals.
Keywords: Halkla İlişkiler; Hastaneler_Müşteri İlişkileri Yönetimi; Müşteri İlişkileri Yönetimi; Pazarlama Yönetimi; Pazarlama_Hastaneler