Alzheimer hastalığında imidazolin reseptörlerinin etkisinin araştırılması - Yiğit, Gülşen (My University, 2013)
Alzheimer Hastalığında İmidazolin Reseptörlerinin Etkisinin Araştırılması Gülşen Yiğit Alzheimer hafıza kaybı ile karakterize ilerleyici, nörodejeneratif bir hastalıktır. Bu çalışmada imidazolin reseptörlerinin Alzheimer üzerine olası etkileri hücre çalışmalarında araştırıldı. Çalışmalarda n2aAPP isveç tipi mutant nöroblastoma hücreler kullanıldı. Hücreler deney kutusunda %70 yoğunluğa ulaştığında imidazolin reseptör endojen ligandı agmatin, imidazolin reseptör agonisti 2BFI, imidazolin reseptör antagonisti BU224 eklenerek amiloid prekürsör protein (APP) üzerine etkileri 1µM, 20µM, 100µM konsantrasyon ve 5,10,24,48 saatlik inkübasyon sürelerinde değerlendirildi. Değerlendirmede eliza ve western blot biyokimyasal analiz teknikleri kullanılarak APP, amiloid beta40 (Aβ40), amiloid beta42 (Aβ42), ADAM-10, BACE-1 proteinleri ölçüldü. Deneylerin sonucunda agmatin ve BU224 20µM, 100µM konsantrasyonlarda ve 5. ve 10. saatlerde Aβ40 ve Aβ42’yi anlamlı derecede azaltırken, 2BFI’nın amiloid betayı azaltıcı bir etkisi görülmedi. Agmatin ve BU224’ün bu etkilerinin mekanizmasını anlayabilmek için α-sekretaz aktif protein olan, bir parçalanmış ve metalloproteinaz alan içeren protein (a disintegrin and metalloproteinase domain containing protein 10 (ADAM10)), ve β-sekretaz aktif protein olan, APP’yi β- bölgesinden kesen enzim (β-site APP cleaving enzyme-1 (BACE1)) western blot çalışmalarında araştırıldı. Elde edilen bulgular ışığında agmatin ve BU224’ün amiloid beta oluşumunu azaltıcı etkilerinin α-sekretaz ve β-sekretaz enzimleri aracılığıyla olmadığı görüldü. Amiloid betadaki azalma γ-sekretaz enzim aktivitesi dolayısı ile meydana geliyor olabilir. Bu etkilerin mekanizmasının açıklanabilmesi için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır. Agmatin, Alzheimer, 2BFI, BU224, İmidazolin reseptörleri. The Effect of Imidazoline Receptors on Alzheimer’s Disease Gulsen Yigit Alzheimer’s disease is a neurodegenerative disorder characterized by progressive memory loss. İn this study the effect of imidazoline receptors on Alzheimer’s disease were investigated on cells studies. Swedish type mutant n2aAPP neuroblastoma cells were used for the cell studies. When these cells reached 70% density, endogenous ligand of imidazoline receptors agmatine, imidazolin-2 receptor agonist 2BFI, imidazolin-2 receptor antagonist BU224 were added to the experimental wells, and their influence on APP (at 1μM, 20μM, 100 μM concentrations) after 5,10,24 and 48 hour incubation periods were evaluated. Using eliza and western blot biochemical analysis techniques amyloid precursor protein (APP), amyloid beta 40 (Aβ40), amyloid beta 42 (Aβ42), ADAM-10, BACE-1 proteins were measured. While the effect of 2BFI did not significant, agmatine and BU224 significantly reduced Aβ40 and Aβ42 at 20μM, 100 μM concentration in the 5 and 10 hour periods. İn order to understand the mechanism of these effects of agmatine and BU224, α-secretase active protein (a disintegrin and metalloproteinase domain containing protein 10 (ADAM10)) and β-secretase active protein (β-site APP cleaving enzyme (BACE1)) were investigated with western blot studies. In light of the foregoing, decrease of amyloid beta by agmatine and BU224 does not occur through α-secretase and β-secretase enzymes. However, these effects may occur through γ-secretase enzyme activity. Further studies are needed to clarify the mechanism of these effects. Key words; Agmatine, Alzheimer’s disease, 2BFI, BU224, Imidazoline receptors.
Keywords: Farmakoloji; Hastalıklar_Alzheimer; İlaçlar_İmidazolin