Spor kulüplerinin spor okullarında tutundurma uygulamalarının durumu ve etkileri - Göksoy, Berna (My University, 2003)
Pazarlamanın dört bileşeninden biri olan tutundurma spor pazarlamasında da önemli bir rol oynamaktadır. Yapılan çalışmada tutundurmanın fonksiyonları irdelenmiştir. Ayrıca spor tutundurması ile klasik tutundurma anlayışı arasındaki, tutundurma farklılıkları da incelenmiştir. Son yıllarda, Türkiye'de spor okullarının artışı rekabete yol açmıştır. Bu yüzden, spor okullarında, tutundurma çalışmalarının önemi artmıştır. Yapmış olduğumuz çalışmanın amacı spor okullarına tutundurma araçlarından yararlanılma durumunu tespit edip, hangi tutundurma araçlarından daha fazla yararlanıldığını, bu araçlardan yararlanılamıyorsa nedenlerinin bulunması ve bunların üzerine yeni çözüm önerileri getirilmesi hedeflenmiştir. Spor okullarındaki tutundurma çalışmalarının durumunu görebilmek için kulüplere ait spor okullarında velilerin ve spor okulu yöneticilerin görüşlerini saptamak için ayrı ayrı anket formları geliştirilmiştir. Gençlik Spor İl Müdürlüğü'nden alınan İstanbul il sınırları içindeki kulüp listelerindeki kulüplere imkanlar çerçevesinde ulaşılmış, spor okulu olanların bir kısmı ile anketler uygulanmıştır. Velilere spor okulundaki çocukları aracılığı ile gönderilen anketlerin geri dönmemesi nedeni ile anketler spor okuularında çocuklarını izlemeye gelen velilere doldurtulmuştur. Velilere dağıtılan 800 anketin 510 tanesi geri dönmüş ve bunlardan 477'si değerlendirmeye alınmıştır. Yönetici anketlerinin 28'i değerlendirmeye alınmış, ancak yöneticilerin bir kısmının soruları eksik doldouduğu görülmüştür. Elde edilen veriler SPSS bilgisayar programında analiz edilmiştir. Gruplar arasındaki farklılıkların olup olmadığını görmek için kaykare analizi uygulanmıştır. Sonuç olarak, spor okullarında tutundurma araçlarından verimli bir biçimde yararlanılmadığı görülmüştür.Spor okullarında pazarlama departmanları kurulursa spor okullarında tutundurma çalışmalarının daha sağlıklı yürütülebileceği düşünülmektedir. Elde edilen sonuçlar, tutundurma araçlarının fonksiyonlarına göre tartışılmış ve bu doğrultuda bazı öneriler sunulmuştur. Promotion, one if the four compounds of marketing, has an important role in sports marketing. In this study, the promotion function has been explained. And also the differences of between sport promotion and classic promotion intelligence has been investigated. Recently, the increase of sport schools has caused a competition in Turkey. Therefore, the importance of promotion works has been increased in sport schools. Because of this reason, the aim of our study is, to determine the use of promotion implements in sport schools, which implements are used most, if they are not used to find the reasons and to offer new solution suggestions for this. Many questionnaires were developed in order to find the conditions of promotion works in sport schools and to establish the point of views of parents and school directors in the schoolls which belongs to clubs. The clubs in the club list in the borders of İstanbul that were taken from Youth and Sports City Directorete were got in the contact with and the questionnaires were applied to some of the sport schools. Because of the reason that, the questionnaires were not given back by the parents which were sent to them by the way of their children, the questionnaires were filled by the parents who had come to see their children in the sport schools. From the 800 questionnaires, which were sent to parents, 510 of them were given back and from these, 477 of them were taken in to evalution, 28 of the director questionnaires were taken in to evalvation, however, it was observed that some of the directors had not filled the questionnaires completely. The data has been analysed in computer programme. Chi-Square Analyse have been applied in order to to see if there are differences among the groups or not. Consequently, it was seen that, in the sport schools, promotion implements are not used in a productive way. The gained resuist, have been discussed according to their functions and some proposals have been submitted in this direction.
Keywords: Atletik ve açık hava sporları ve oyunları; Dinlence ve eğlence sanatları; Spor Okulları; Spor_Eğitim