Hadis ilminde emâli türü ve et-taberânî'nin (ö. 360/ 971) el-emâlî adlı cüz'ü - Sunar, Can Murat (My University, 2018)
Emâlî konusu ve telif türü hadis ilminde önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada Emâlî türüne ve bu alanda yazılan eserlere dikkat çekmek, ayrıca bu türün önemli eserlerinden biri olan Ebu'l-Kâsım Süleyman b. Ahmed et-Taberânî’nin (ö. 360/ 971) iki meclisten oluşan el-Emâlî’sinin tahkikikini yaparak ilim dünyasına kazandırmak amaçlanmıştır. Çalışmamızın giriş kısmında konunun önemi ve metodu üzerinde durulmuş kaynakları hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde, hadis öğretim metodu olması bakımından imlâ konusu araştırılmış, hadis edebiyatında “Emâlî” türü eserler ve bunların özelliklerine dikkat çekilmiştir. Emâlî’ler üzerinde dururken kelimenin sözlük ve terim anlamı, emâlî türü eserlerin telif usûlü, imlâ meclislerinde uygulanan âdab ve kurallar gibi konular açıklanmış ilave olarak Emâlî türü eserlerden öne çıkanlar tanıtılmıştır. İkinci bölümde et-Taberânî; hayatı, ilmi kişiliği ve hadise dair eserleri açısından incelenmiştir. Son bölümde ise et-Taberânî’nin el-Emâlî’si tanıtılmış, eserin elimizdeki tek nüshasının tahkiki yapılmıştır. Tahkikte hadislerin tahrici yapılmış, isnad ve râvîler incelenmiş, hadisler sıhhat açısından değerlendirilmiştir.

This study aims to draw attention to a Amali works (a special type of hadith books) and to prepare an edition critique of Ebu’l-Kasim Suleiman b. Ahmad Ayyub b. Mutair al-Lahmi al-Shami al-Tabarani’s Amali that consists of two sessions. The introduction part of thesis deals with the importance and sources of the issue. First part examines method of imla as a hadith teaching method and draws attention to that a large number of Amali works have been written in hadith littareture. This part puts some lights on the literal and terminological meanings of Amali, where and how method of imla has been carried out, who was the leading figures in these sessions and the samples of Amali litterature. The second part of this thesis presents some informations about Tabarani’s life, scientific profile, and his works of hadiths. Finally, Tabarani’s Amali has been introduced and the unique manuscript of his work attached. The hadiths of this text has been controlled by isnad system and given some evaluations on their validity.
Keywords: al-Tabarâni; Emâlî; Hadis; Hadith; Imla; İmlâ; Maclis; Meclis; Taberânî Amali