Cin suresi tefsiri - Cırık, Adem (My University, 2006)
CİN SÛRESİ TEFSİRİ İnsanlar dünyaya imtihan için gönderilmişlerdir. İyiyi ve kötüyü anlayacak kapasiteyle donatıldıkları halde çeşitli sebeplerle Haktan ve hakikatten uzaklaşmaktadırlar. İşte İlâhî dinler, insanların dünya ve ahiret saadetlerini temin etmek ve insanları tekrar yaratıldıkları temiz fıtrata döndürmek için Allah tarafından peygamberler vasıtasıyla insanlara tebliğ edilen prensipler bütünüdür. İslam dini de bu dinlerin en mükemmeli ve en son gönderilenidir. İslam dininin ilk kaynağı ise Kur’an-ı Kerim’dir. Bu kaynağa sımsıkı sarılan insanlar hidayet üzere olan ve kurtuluşa eren kimselerdir. İnsanları karanlıklardan aydınlığa çıkaran, onlara rahmet olan Kur’an’ın temel hedefi Allah’ın varlığını ve birliğini ispat etmek, insanları batıl inançlardan kurtararak doğruya ulaştırmaktır. Fakat insanların yalnız Allah’a kul olmalarını temin etmek için birçok engelin aşılması gerekmektedir. Bu engellerden birisi de cinlerdir. İnsanların büyük bir kısmı cinlere aşırı değer vererek onları Allah’a ortak koşmaktadır. Kur’an-ı Kerim bu anlayışın yanlış olduğunu ispat ederek insanları yalnızca Allah’a kul olmaya davet etmektedir. Cin Sûresi insanların cinler hakkındaki yanlış anlayışlarını düzeltmeleri için çok önemli mesajlar içermektedir. Bu sûrede cinlerin de insanlar gibi Allah karşısında aldatıldıkları, gaybı bilmedikleri, insanlar gibi iyilerinin ve kötülerinin oldukları, insanlar üzerinde bir etkilerinin olmadıkları ve Allah karşısında çok aciz bir konumda oldukları aktarılmaktadır. Böylece insanlar yalnızca Allah’a kul olmaya davet edilmekte ve Allah ile kulları arasındaki önemli bir engel daha ortadan kaldırılmaktadır.

THE INTERPRETATION OF ‘SURAH OF JINN’ People had been sent to this world for examination. They have gone astray from true and truth for some reasons even though fullfilled with a capacity to get aware of good and evil. At this point, all divine religions are collection of principles, explained to people by prophets, which assure people to attain the happiness of the world and the hereafter, and returns them to their pure fitrah (nature). The religion of Islam is also the most perfect and the last religion within all religions. The first source of Islam is Quran. People who committed sincerely the source are on the guided way and the saved ones. The Quran ,which goes out people from the darkness to the light, and is merciful on them, whose basic aim is to prove the existence and the unity of Allah and to get people to reach the truth by saving them from superstitions. But to provide people just for Allah’s ‘abd, it is necessary to overcome many obstacles. One of these obstacles is Jinns. Most of people associate Jinns to Allah by giving them much value. Quran invites people to be abd just for Allah by showing this understanding mistake. Surah of Jinns contains very crucial messages in order to correct the mistaken understandings of People on Jinns. In the surah, that jinns, like people, who are able to go astray from the right path, who don’t know the unknown(ghayb), who may be goodor evil as much as people may, who doesn’t have any effect on people, and who are much impotent before Allah, is mentioned. Therefore, people are invited only to be ‘abd (slave) for Allah and a hard obstcle between the Creator and Creature, Allah and His ‘abds is disappeared by the surah.
Keywords: İslam Dini; Tefsir_Sureler