Küreselleşmenin yerel televizyon programlarına yansıması: “doğu karadeniz televizyonlarında sağlık programları” - Mahmutoğlu, Vildan (My University, 2007)
KÜRESELLEŞMENİN YEREL TELEVİZYON PROGRAMLARINA YANSIMASI: “ DOĞU KARADENİZ TELEVİZYONLARINDA SAĞLIK PROGRAMLARI ” Küreselleşmenin ekonomik, teknolojik ve siyasal boyutlardaki gelişimleri birbirlerinin içine geçmiş, entegre toplumlar yaratmaktadır. Büyük holdinglere bağlı kültür endüstrileri, küresel dolaşım için küresel kültürü oluşturmaktadırlar. Ortaya çıkan küresel kültür ise küreselleşen ekonomilerinin yayılmasını kolaylaştırmaktadır. Küresel kültür, ulaştığı yerde yerel toplumlarda ve yerel kültürlerde değişimlere neden olmaktadır. Küresel kültürün etkisiyle değişen yerel toplumlar beraberinde yerel televizyon programlarının içeriklerindeki değişimlerini de getirmektedir. Fakat dolaşımda olan sadece küresel kültürler değildir. Çevre felaketleri, patlamalar da artık tüm dünyanın sorunu olarak yerel bölgelerde de hissedilmektedir. Bu araştırmanın amacı, yayılan küresel kültürün yerel toplumlara yansımasını ve ortaya çıkan melez kültürlerin yerel televizyon programlarında ortaya çıkışını bulmaktır. Bu amaçtan hareketle, Doğu Karadeniz yerel televizyonlarında program yapan sağlık programcılarıyla görüşülmüştür. Programcıların daha önceden bölgenin bu boyutta sorunu olmayan kanser vakalarını programlarının içeriklerine dahil edip etmedikleri araştırılmıştır. Böylece yerel televizyonların değişen yerel toplumları yansıtıp yansıtamadığı da sorgulanmış olacaktır.

REFLECTIONS OF GLOBALISATION IN LOCAL TELEVISION PROGRAMMES :“ HEALTH PROGRAMMES IN EASTERN BLACKSEA TELEVİSİONS” Political,social and economic developments and impacts of globalisation have resulted in the integrated societies. Culture industries led by large companies establish global culture to realise cultural circulation. Resulting global culture enables the spread of globalised economies while global culture results in local cultural and social changes. Local societies which have changed as a result of global culture also introduce changes in local television programmes. However ,global culture is not the only aspect which is in circulation. Environmental catastrophies, clashes, bombing are now the problems of the whole world. The aim of this study is to find out the reflection of spreading global culture in local societies and how the resulting mixed cultures appear on local televisions. Within the framework of this study, Health programmes on local televisions of Eastern Blacksea Region have been chosen. Cancer incidents, which was not an important health problem in the past although it is now, have been focused on and questioned whether they have been included in television programmes in this region.
Keywords: İletişim; Küreselleşme_Televizyon Programları; Televizyon Programları_Sağlık; Yerelleşme