Ortadoğu ülkelerinde Türkiye'ye yönelik doğrudan yabancı sermaye hareketleri - Uslu, Kamil; Sözen, İlyas (İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 2006)
Gelişmekte olan ülkelerin sermaye ihtiyaçlarını maliyetsiz olarak karşılamalarının bir yolu da ülkeye doğrudan yabancı sermaye yatırımlarını çekebilmektir. Bu yatırım türünün çekilmesinde siyasi, ekonomik, stratejik yapı olduğu gibi verilen teşvikler de önemlilik arz etmektedir. Çalışmamızda, Türkiye'nin genel olarak yabancı sermaye çekmedeki potansiyeli ve gelişim süreci, özel olarak ise Ortadoğu ülkelerinden çekilen doğrudan yatırımlardan bahsedilmiştir. Ayrıca Türkiye'nin değişen mevzuatının sonuçları ve yabancı sermayenin teorik olan faydalarının Türkiye ekonomisindeki gerçekleşmeleri belirtilmiştir. Türkiye ekonomisinde, iç tasarruf oranlarını artırıcı önlemler alınmadığı, yabancı sermaye çekiminde sadece var olan tesislerin satılması ve ülkeye gelen yabancı sermayenin kar transferleri hakkında herhangi bir yasal kontrol alınamaması sonucunda; iktisadi teorilerde bahsedilen faydaları Türkiye ekonomisinde göremeyeceğimiz söylenebilir. Özellikle, Ortadoğu ülkelerinin şu an itibariyle Türk ekonomisine etkileri çok azdır. Ancak yapılan anlaşmalar ve konjonktürel değişimlerden dolayı ileriki yıllarda ülke ekonomisinde etkili olacakları söylenebilir.