Müniri-i Belgradi ve silsiletü’l-mukarrebin adlı eseri - Bitiçi, Taxhidin (My University, 2001)
Münîri-i Belgrâdî yaşadığı devrin önde gelen bilginlerindendir. En meşhûr eseri olan Silsiletü'l-Mukarrebîn ve Menâkıbu'l-Muttekîn'de birçok tarîkat silsilesinden bahsetmektesir. Hz. Ebû Bekir'den başlayarak, yaşadığı devire kadar 153'den ziyâde sûfînin biyografisini ve menkıbesini târihsel bir anlatımla okuyuculara sunmaktadır. Diğer biyografi eserlerinde bulamayacağımız bilgileri, Belgrâdî bu eserinde örnek bir şekilde toplamıştır. Çünkü, bilgisini verdiği zâtlar hakkında onlarla ya kendi görüşerek veya onları yakından tanıyanlarla görüşerek bilgi toplamıştır. Osmânlı'nın Rûmeli'den çekilmesiyle birlikte, orada bulunan câmi, tekke ve türbeler, kilise veyâ değişik müesseselere çevrilmiştir. Bu çalışmayı yapmaktaki amacımız, genç araştırmacılara, unutulmaya yüz tutmuş Rûmeli'de meşâyih ve Osmânlı mimârisi hakkında orijinal bilgiler sunmak ve araştırmalarını bu yönde derinleştirmelerine yardımcı olmaktır. Evet, uzun uğraştan sonra Münîrî-i Belgrâdî ve Silsiltü'l-Mukarrebîn Adlı Eseri isimli çalışmamız tamamlamış bulunmaktadır. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde, Münîrî Ef.'nin hayâtı, eserleri, yaşadığı devrin önemli olaylar gibi konular hakkında bilgi vermekteyiz. Münîrî Ef. Bosnalı olmasına rağmen, Belgrâd'da hayâtını sürdürmüştür. Bu bölümde, Osmânlı himâyesi altında bulunduğu dönemlerde Belgrâd'daki câmi ve tekke gibi Osmânlı eserlerinden de kısaca bilgiler sunmaktayız. İkinci bölümde, Silsiletü'l-Mukarrebîn adlı eserine dayanarak, Münîri-i Belgrâdî'nin fikirleri hakkında bilgi vermekteyiz. Üçüncü bölümde ise, Silsiletü'l-Mukarrebîn adlı eseri latin harfleriyle yazarak, metnin tamâmını vermekteyiz. Çalışmamızın sonnunda da Silsiletü'l-Mukarrebîn adlı eserden fotokopi şeklinde birkaç örnek sunmaktayız.

Münîr-i Belgrâdî was the famoust scientist of his live. His famous work was Silsiletü'l-Mukarrebîn where he wrote about a plenty tarikats silsile. He is giving information about sufis cronologycal order beginning from Hz. Ebu Bekr up to the time hi lived. In his work he gives informations that we can not fined in other biografical works. Informations given in this work he wrote after he met these sufis or after he met a man who lived with that sufi. When the Ottoman left the Balkans a lot of mosques and turbehs wer turned on church or in different institution. The ain of my work is to help new researchers, to give original infprmations about the Rumeli Sheyhs and Ottoman architecture. After a long struggle I have finished my thesis so called Münîri-i Belgrâdî ve Silsiletü'l-Mukarrebîn Adlı Eseri. This work is composet of three parts: In the first part; I am giving information about Münîrî's life, works, the important events of thet time. Münîrî, although he was Bosnian he lived in Belgrad (Capital of Yugoslavia). In this part I am going to give some information about the mosques and turbehs of Belgrad durring the Ottoman Empire. In the seccond part; According to the work so called Silsiletü'l-Mukarrebîn ve Menâkibu'l-Muttekîn I am going to give information about Münîrî's opinions. In the third part; I have wrote the whole work so called Silsiletü'l-Mukarrebîn in current alphabet. At the and of my work I have given some photocopies of the original work.
Keywords: Akâid ve Kelâm; Din; İslam Dini; Tasavvuf