Meslek lisesi öğretmenlerinin örgütsel iklim ile örgütsel sessizlik algıları arasındaki ilişki - Kılıçarslan, Sultan (My University, 2021)
Örgütsel iklim ve örgütsel sessizlik, örgüt verimliliğini ve örgütün amaçlarına ulaşmasını etkileyen unsurlardır. Bu çalışma, öğretim kurumlarında örgütsel iklim ve örgütsel sessizlik algısı arasındaki ilişkinin tespit edilmesi amacıyla düzenlenmiştir. Araştırma, detaylı bir literatür taramasını ve bir saha çalışmasını içermektedir. Araştırmada beş adet hipotez belirlenmiş ve incelenmiştir. Bu amaca yönelik olarak bir saha araştırması düzenlenmiştir. Saha araştırması İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı 302 mesleki ve teknik öğretim kurumunda çalışan öğretmenler üzerinde gerçekleştirilmiş; araştırmanın ana kütlesini oluşturan adı geçen öğretim kurumlarındaki öğretmenlere örgütsel iklim ve örgütsel sessizlik konularında daha önceden geliştirilmiş ve Türkçe'ye uyarlanmış iki adet ölçek uygulanmıştır. Araştırma verileri adı geçen ölçeklerin uygulanması ile toplanmış ve uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Çalışma dikkat çekici bulgular ortaya çıkarmıştır. Örgütsel iklim ile örgütsel sessizlik arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu ancak örgütsel iklimin tek başına örgütsel sessizliği açıklamaya yeterli olmadığı tespit edilmiştir. İlaveten hem örgütsel sessizlik hem de örgütsel iklimi algılama konusunda katılımcıların bazı demografik özellikleri bakımından farklılıklar oluştuğu tespit edilmiştir.

Organizational climate and organizational silence are factors that affect the efficiency of the organization and the achievement of the organization's goals. This study is designed to determine the relationship between organizational climate and organizational silence perception in educational institutions. The research includes a detailed literature review and a field study. Five hypotheses were determined and examined in the research. For this purpose, a field study has been organized. The field research was carried out on teachers working in 302 vocational and technical education institutions affiliated to the Istanbul Provincial Directorate of National Education; Two scales, previously developed and adapted to Turkish, on organizational climate and organizational silence, were applied to the teachers in the aforementioned educational institutions, which constitute the main body of the study. Research data were collected by applying the aforementioned scales and analyzed with appropriate statistical methods. The study revealed remarkable findings. It was found that there is a significant negative relationship between organizational climate and organizational silence, but organizational climate alone is not sufficient to explain organizational silence. In addition, it was determined that there were differences in terms of some demographic characteristics of the participants in terms of both organizational silence and organizational climate perception.
Keywords: Çalışma; Çalışma ekonomisi; educationalinstitutions; Labor; Labor economics; meslek liseleri; Organizational behavior; organizational silence; organizationalclimate; öğretmen Organization; Örgüt; Örgütsel davranış; örgütsel iklim; örgütsel sessizlik; Psikoloji; Psychology; teacher