Survey into the Characteristics, Working Conditions and Deficiencies of Turkish Seafood Processing Firms - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Türkiye dünya pazarında önemli bir su ürünleri tedarikçisi olduğundan, Türk su ürünleri işleme tesislerinin çalışma koşulları ve eksiklikleri anket yapılarak incelenmiştir. Personel eğitimini yetersizliği HACCP sistemini uygulanması konusundaki esas engeldir. Ham materyal kalitesinin belirsizliği, ham materyalin fiyatı, devletin denetim politikasındaki yetersizlik, üniversitelerden bilgi transferinde eksik, aşırı bürokrasi, personel eğitimindeki zorluklar, rakiplerin aşırı glaze ve katkı kullanması, vergi oranları, denetçilerin bilgi eksiklikleri, kredi almadaki zorluklar üretimi güçleştiren faktörlerdir. İç pazarda ticareti güçleştiren faktörler kontrolsüz su ürünleri ithalatı, Türk tüketicisinin su ürünlerine karşı antipatisi, su ürünlerini fiyatı, soğuk zincir koşullarının yetersizliğidir. Dövizdeki istikrarsızlık, dünya pazarında su ürünlerinin düşük fiyatlara satılması, ham materyal kalitesinin değişkenliği, devletin yabancı destekler hakkında bilgilendirmede bulunmaması, alıcı ile iletişim sıkıntısı yaşanması, aşırı bürokrasi, Türk su ürünlerin yeterince tanınmıyor oluşu ise dış pazardaki zorlukları oluşturmaktadır. Önemli bir su ürünleri tedarikçisi olarak Türkiyenin çalışma koşullarını iyileştirmesi ve eksiklikleri gidermesi gereklidir. Türkiyenin işleme tesislerini yabancı ticaretle ilgili uygun destekler ve fırsatlar ile ilgili olarak bilgilendirmesi gereklidir. Kredi düzensizliklerinde provizyon ve kredi almada kolaylık sağlaması da devletin yapabileceği diğer katkılardır.

Since Turkey is an important seafood supplier to the world market, working conditions and deficiencies of Turkish seafood processing firms were surveyed. Inadequacy of employee education was the main barrier of HACCP implementation. Unpredictable raw material availability, price of raw material, defective audit policy of the government, lack of information transfer from the universities, excessive bureaucracy, difficulty of employee education, excessive use of glazing and additives by rivals, tax rates, ignorance of the inspectors, difficulty to getting credits were the factors, complicating productivity. The domestic trade barriers were the unbounded seafood imports, antipathy of Turkish consumers against seafoods, price of seafood, inadequacy of cold chain conditions. Instability of foreign exchange, undersell of seafoods in the global market, instability of raw material quality, uninformative attitude of the government about foreign supports, communication problem with the buyers, excessive bureaucracy, obscurity of Turkish seafoods products were the barriers, complicating foreign trade. As an important seafood supplier, improving working conditions and elimination of deficiencies are essential for Turkey. Turkish government has to inform processing firms about the available supports and opportunities of foreign trade. Making provisions for distortions in credit market and providing convenience to get credit might be the other tasks of the government.
Türk Su Ürünleri İşleme Tesislerinin Yapıları, Çalışma Koşulları Ve Eksiklikleri Üzerine Bir Anket Çalışması
Keywords: Balıkçılık; Zooloji