Gece kuşağı reklamlarının ekonomi-politiği ve gece kuşağı reklamlarında ev kadını rolünün yeniden üretimi - Kısa, Elif Otluoğlu (My University, 2019)
Toplumsal cinsiyet rollerinin oluşturulması ve yeniden üretilmesinde medyanın rolü her geçen gün daha fazla artmaktadır. İletişim bilimleri ve davranış bilimlerinde bilgi birikimi arttıkça insanların satın alma pratiklerini etkilemede bu cinsiyet rollerinin kullanımı daha da önem kazanmıştır. Zira bireylere empoze edilen toplumsal cinsiyet rolleri gerçek ya da suni ihtiyaçlar yaratarak insanları daha fazla tüketmeye yönlendirmektedir. Öyle ki boş zaman aktiviteleri dahi satın alma davranışlarını yönlendirmek için kullanılabilecek araçlar halini alır. Bu çalışmada geceleri televizyon izleyerek vakit geçiren kitlelerin bu boş vakitlerinde, nasıl toplumsal cinsiyet rollerinin yeniden üretiminin hedefleri olduklarını incelemeyi hedeflemektedir. Gece yarısı reklamlarında kadınların niye önemli hedef kitlelerden biri olarak seçildiğini ve onlara yönelik özel bir reklam stratejisinin olup olmadığını araştırmak bu çalışmanın temel amaçlarını oluşturmaktadır. Bu amaçla reklamlardan elde edilen sayısal verilerle içerik analizi beraber kullanılmış ve karma bir araştırma yöntemi tercih edilmiştir. Böylece reklam sektörü ile toplumsal cinsiyet rollerinin etkileşimi hem iletişim bilimlerinin hem de sosyoloji, tarih, psikoloji gibi diğer sosyal bilimlerin kullanılmasıyla analiz edilmeye çalışılmıştır.

With each passing day, the role of media shows a further increase in the creation and reproduction of gender roles. As the knowledge on communication sciences and behavioral sciences has accrued, the use of these gender roles has gained prominence in affecting the purchasing practices of people. Because the gender roles imposed upon individuals direct them to higher consumption by creating actual or artificial needs. Even the spare time activities become tools to be used for directing buying behaviours. This study aims to investigate how the masses, who spend their nights watching TV, have become the targets of the reproduction of gender roles. The main objective of this study is to analyze why women have been selected as one of the target groups for late night advertisements and whether there is a special advertising strategy for them. With this purpose, the content analysis method was used with numeric data taken from advertisements and a mixed study method was preferred. Thereby, the interaction between the advertising sector and gender roles was analyzed by benefiting from communication sciences and other social sciences including sociology, history and psychology.
Keywords: Advertisements; Cinsiyet; Economy-Politics; Ekonomi-Politik; Ev Kadını; Gece Kuşağı Reklamları; Gender; Gender Roles; Housewife; Kadın; Kadınlar, Reklamcılık endüstrisinde; Late Night Advertisements; Reklamlar; Sex; Toplumsal Cinsiyet; Toplumsal Cinsiyet Rolleri; Woman; Women in the advertising industry