Osmanlı sonrası Balkanlarda şeriyye mahkemeleri - Demir, Sabri (My University, 2016)
Bu çalışmada amacımız,Osmanlı Devleti’nin yönetimi sonrasında Balkanlar’da diğer malum ifade ile Rumeli bölgesinde Osmanlı fütûhatı vesilesi ile Müslüman olan ve iskân politikası sonucu Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden oraya yerleşmiş olan Müslüman ahalinin, hukuki ve sosyal durumlarını incelemek ve aynı zamanda gayri müslim idare altında yönetilmeleri sonucunda hak ve özgürlüklerinin kısılıp kısılmadığını ortaya çıkarmaktı. Bu durumu bize izah edecek en iyi sonucu elbette bölgede hukuk ve yargı alanındaki çalışmalar olurdu. Bu sebeple biz, çok geniş ve zor olan bu konuyu ancak bir giriş mahiyeti taşıyacak şekilde bölgede mahkemelerin çalışmalarını ve Osmanlı döneminde kurulmuş olup sonrasında da devam ettirilen şeriyye mahkemelerini değerlendirip, aile hukuku alanında ki kararlarını ortaya çıkarmış olduk. Umarım bu çalışma ileriye dönük yeni araştırmacılara bir dayanak noktası olup çok daha kapsamlı çalışmalar elde etmeye vesile olur. Osmanlı, Balkanlar, hukuk, şeriyye mahkemeleri.

Our intention in this study is to do a research on the judicial and social situations of Muslim community located in the Balkans, in other words,in Rumelian area at the end of Ottoman Empire reign from various regions of Anatolia as a result of Ottoman conquest occasion and housing policy, and at the same time to find out whether their rights and independence was restricted or not in consequence of their being controlled by non-moslem governance. Legal and judiciary studies in the region would explain this situation the most for sure. For that reason, by means of conveying introduction qualifications, we evaluated this immense and problematic subject, courthouse studies in the region and religious courts which were founded in Ottoman reign and sustained afterwards, and we found out their decisions on law of domestic relations. I hope that this study becomes a reference point to prospective researchers and leads them to achieve more extensive studies. Ottoman, Balkans, Law, Shariah courts
Keywords: Balkanlar; İslam hukuku; Şeriyye Mahkemeleri; Tarih