İnfertil Kadınların İnfertiliye Bağlı Yaşadıkları Stres Düzeyi ve Etkileyen Faktörler - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Amaç: Tanımlayıcı tipte olan bu çalışma, primer infertil kadınların infertiliteye bağlı stres düzeylerini ve stres düzeylerini etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırma Marmara Bölgesindeki bir Üniversitenin Araştırma Hastanesi jinekoloji polikliniğinde yürütülmüştür. Örneklemi 118 primer infertil kadın oluşturmuştur. Veriler Kişisel Bilgi Formu ve Fertilite Sorunu Envanteri (FSE) ile araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme tekniği ile toplanmıştır. Araştırmanın etik izni ilgili üniversitenin Tıp Fakültesi İnvaziv Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Komitesinden alınmıştır Verilerin değerlendirilmesinde; MannWhitney U Testi, t testi; Kruskal-Wallis Testi, Oneway ANOVA testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan kadınların yaş ortalamaları 29.88±6.33, infertilite süre ortalaması 6.08±5.33dır. Kadınların %49.1i ilkokul mezunu, %73ü ev hanımıdır. Kadınların global stres puanı ortalaması (171.53±33.61) ölçeğin standart puan ortalaması (134.4±33.8)na göre yüksek olduğu görülmüştür. Kadınların Fertilite Sorunu Envanteri alt boyutlarından aldığı en yüksek ortalama puanın ebeveyn olma ihtiyacı alt boyutu (50.77±7.23) olduğu belirlenmiştir. Çalışmaya katılan kadınların eğitim durumu, çalışma durumu, infertilite süresi, sorunu çevresiyle paylaşma durumu ve infertilite nedeninin kadın faktörü olmasının stres puanları üzerinde etkili olduğu bulunmuştur. Sonuç: Çalışmaya katılan kadınların infertil olmaya bağlı stres yaşadıkları ve bu stresin ortalama stres düzeylerinin üzerinde olduğu belirlenmiştir. Bu alanda çalışan hemşirenin, yüksek stres düzeylerine sahip kadınlar için danışmanlık becerilerini daha aktif kullanması, psikososyal müdahaleler planlaması ve gerekli durumlarda psikososyal danışmanlık için yönlendirmesi önerilmektedir.

Aim: This descriptive study was performed in order to determine the stress levels of primary infertile women due to infertility and the factors effecting their stress levels. Method: The research was conducted in an University Research Hospital gynecology polyclinic in Marmara Area. The sample consists of 118 primary infertile women. Data was collected by personal info form and fertility problem inventory (FPI) with face to face interview technique performed by researcher. The ethical permission of the research was granted by the University Medical Faculty Non-invasive Clinical Researches Ethical Committee. For the evaluation of data Mann-Whitney U Testi, t test; Kruskal-Wallis Test and Oneway ANOVA test was used. Findings: The age averages of women participating to the research was 29.88±6.33, infertility period average was 6.08±5.33. 49.1% of women were graduated from primary school and 73% were housewives. Global stress point average of women (171.53±33.61) was found to be higher compared to standard point average (134.4±33.8). It was determined that the highest point women got from fertility problem inventory sub dimensions was sub dimension of being parents (50.77±7.23). The education level, employment status, infertility period, sharing status of the problem with surrounding and reason of infertility being woman factor of women participating to the study was found to be effective on stress points. Conclusion: It was determined that women participating to the study had stress related eith being infertile and that the level of this stress was above the average stress levels. It is suggested that nurses working in this field should use their consultation skills more actively, plan psychosocial interventions and direct to psychosocial consultancy for women having high level of stress.
Stress Level of Infertile Women Due to Infertility and Effective Factors
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Aile Çalışmaları; Hemşirelik; Kadın Araştırmaları