Şehir otelleri, çevre, mekan, tasarım ilkeleri üzerine - Yolcu, Ender (My University, 2006)
Bu çalışmanın amacı, şehir otellerinin günümüzdeki durumunu alıncaya kadar geçirdiği değişimleri ortaya koyarak, bir otelin ihtiyaç hazırlanırken tasarımcının ne gibi bilgilere gereksinim duyacağını belirlemek ve otellerin mimari tasarım planlanmasının ilkelerini incelemektir. Otelcilik kapsamında Şehir otellerinin konumu ve turizm açısından yüklendiği anlamların önemini iyi değerlendirmek gerekir. Altı bölümden oluşan bu araştırma, otel ihtiyaç programını ve mekan organizasyonu ile bunları etkileyen faktörleri ortaya koymak amacını taşır. •Birinci bölümde, Otelin tanımı, konaklama yapı türleri ve tarihsel gelişimi üzerinde durulmuştur. •İkinci bölümde, Kent planlamasında otel yapılarının yerlerinin seçilmesi konusu, Otel, çevre ve kent üçgeni içinde otel yapılarının planlamasındaki esaslar yer almaktadır. •Üçüncü bölümde Otel işletmeciliğinin tanımı, oluşumu ve tarihsel gelişimi, küçük ve büyük ölçekli konaklama yapılarının ve şehir otellerinin işletme organizasyonları ele alınmıştır. •Dördüncü bölümde, Geniş programlı Şehir otellerinin genel ve özel mekanlarının işlevleri, tasarlama ilkeleri geniş anlamda ele alınmıştır. •Beşinci bölüm, Turizmin tanımı, oluşumu ve tarihsel gelişimi. Dünya ve Türkiye turizminin bugünkü durumları istatistiki bilgiler ile anlatır. •Altıncı bölüm, Ülkeler arası iletişimde otel yapılarının yöresel, kültürel ve iklimsel özelliklerinin mimarlık ve içmimarlık’a yansıması araştırılmış, konaklama yapılarının geleceğe yönelik planlama ilkeleri üzerinde durulmuştur.

The aim of this study is to show the stages that city hotels have undergone until today, and to determine what kind of inputs a designer would need when he/ she prepares the program of the needs of a hotel, and to apply the principles of architectural design planning of hotels. One should evaluate very well the position of city hotels and their importance in terms of tourism. Composing of six chapters, this study aims to show the inputs of hotel needs and the factors affecting them. •In the first chapter, the definition of hotel, the types of accommodation buildings and their historical development are discussed. •In the second chapter, the subjects of selecting the site for the construction of hotels, and the essentials in the planning of hotel constructions within the triangle of hotel, environment and the city are explained. •In the third chapter, the definition of hotel management, its creation and the historical development of it, accommodation buildings of small and large scale hotels as well as the administration organization of city hotels are explained. •In the fourth chapter, the functions of the public and private areas of the hotels and their design principles are discussed on a wide scale. •In the fifth chapter, definition of tourism, its creation and historical development. Current situation of the Turkish and World Tourism are explained with the statistical data. •In the sixth chapter, the reflection of the local, cultural and climate features of the hotel buildings to their architecture and to their interior decoration in terms of international communication is researched and the principles of future planning are focused.
Keywords: Mimari_İç Mimari_Çevre; Oteller, Tavernalar, v.b_İç Mimari