Küreselleşme sürecinde türk sermaye piyasalarının gelişimi - Duyar, Erkan (My University, 2010)
Küreselleşme ekonomik, teknolojik, sosyo-kültürel, siyasi birçok öğeyi içinde bulundurur ve kapitalist sistemin ihtiyaçları doğrultusunda gelişir. Sermaye hareketleri ile finansal küreselleşme bir taraftan yatırımları arttırarak büyümeyi olumlu bir şekilde etkilemekte iken diğer taraftan bu sermaye akımları ülkelerin finans piyasalarında istikrarsızlığa ve ulusal ekonomilerde finansal krizlere neden olabilmektedir. Öncelikle bankacılık sektörü ve para piyasalarında başlayan finansal küreselleşme süreci, daha sonra hızlı gelişimini sermaye piyasalarında göstermeyi başarmıştır. Liberalleşme süreci sermaye piyasalarını portföy yatırımlarındaki genişleme, bilgi ve ileri teknolojinin hızla yayılması, yeni finansal araçların ortaya çıkması ve yasal düzenlemelerdeki liberalleşme anlayışının hakim olması açısından etkisi altına almakta, gelişimine hız kazandırmaktadır. Finansal liberalleşme, sermaye piyasalarının etkinliğini arttırıp, gelişmesine katkıda bulunurken, yatırımcılara uygun risk-getiri profili yaratarak fayda sağlamaktadır. Diğer taraftan sermaye akımları beraberinde çeşitli belirsizlikleri ve makro düzeyde krizleri getirmektedir. Bu durum finansal küreselleşmenin zayıf yönünü ortaya çıkarmakla birlikte, sermaye akımlarındaki hareketlilik gelişmekte olan bir ülke olan Türkiye için de makro ekonomik dengesizliklere neden olmuştur. reselleşme, Sermaye Piyasası, Uluslararası Sermaye Hareketleri, Finansal Kriz,

Globalization includes many cases such as social, economic, cultural, technological, political and develops with capitalist system needs.Financial globalization with capital flows one hand affects growth positively by increasing investments, but on the other hand cause instability in financial markets of countries and cause financial crisis in the national economy. Financial globalization first started in the banking sector and currency markets then show rapid growth in Capital Markets. Liberalization process affects the capita! markets by the expansion in portfolio investments, rapid spread of information and advanced technology, new financial instruments, liberalization in the possession of the concept of legal arrangements and provides impetus to the development. Financial liberalization on the one hand increases the efficiency of capital markets, while contributing to the development and provides benefit by creating impropriate risk-return profile. But on the other hand capital flows bring various uncertainties and macro-level crises. This situation reveals the weaknesses of financial globalization and the mobility of capital flows causes macro-economic imbalances in emerging country as Turkey. Key Words: Globalization, Capital Markets. International Capital Flows, Financial Crisis.
Keywords: Küreselleşme; Sermaye Piyasası