Ergenlik dönemindeki futbolcuların esenlik algıları ve özsaygı düzeylerinin performanslarına etki eden değişkenlere göre incelenmesi - Deniz, Uğur (My University, 2017)
Ergenlik Dönemindeki Futbolcuların Esenlik Algıları ve Özsaygı Düzeylerinin Performanslarına Etki Eden Değişkenlere Göre İncelenmesi1.ÖZETBu araştırma ergenlik dönemindeki futbolcuların esenlik algıları ve özsaygı düzeylerinin performanslarına etki eden değişkenlere göre incelenmesi amacıyla genel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirildi. Çalışma evrenini 2015-2016 sezonunda İstanbul ilindeki profesyonel futbol kulüplerinin altyapılarında futbol oynayan 15-19 yaş arası sporcular oluşturmaktadır. Süper Lig'den Fenerbahçe ve İstanbul Başakşehirspor kulüpleri, 2.Lig'den Pendikspor ve Kartalspor kulüpleri, 3. Lig'den de Tuzlaspor ve Beylerbeyispor kulüpleri araştırmanın yapılacağı kulüpler olarak belirlenmiştir. Araştırmanın örneklemini belirtilen kulüplerde oynayan 15-19 yaş arasındaki futbolculardan 300 tane futbolcu oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgiler formu, Algılanan Esenlik Ölçeği ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği kullanılmıştır. Hipotezlerin test edilmesinde ise tek yönlü varyans analizi (ANOVA), çok yönlü varyans analizi (MANOVA), çoklu regresyon analizi ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırmada şu sonuçlar elde edilmiştir; Esenlik algıları ile özsaygı düzeyleri yaşa göre değişmemektedir. Okul türü özsaygı ve esenlik algıları etkilemektedir. 2. Lig ve 3. Lig’de mücadele eden takımlarda oynayanların duygusal esenlik algılarının Süper Lig’de mücadele eden takımlarda oynayanlara göre daha yüksek olduğunu göstermektedir. Sonuçlar 3. Lig’de mücadele eden takımlarda oynayanların fiziksel esenlik algılarının Süper Lig ve 2. Lig’de mücadele eden takımlarda oynayanlara göre daha yüksek olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda U-16’da oynayanların toplam esenlik algılarının U-17’de oynayanlara göre daha yüksek olduğunu göstermektedir. 21-30 arası maç oynayan katılımcıların olumlu benlik saygısı algılarının 11-20 maç oynayanlara göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Antrenörün olumlu etkileri arttığında duygusal ve psikolojik esenlik algılarında artma söz konusudurAn Investigation on Perceived Wellness and Self-Esteem Levels of Adolescent Football Players According To Performance Related Variables2. SUMMARYThis study has been done using the general survey method to analyse the level of self-esteem and perceived wellness of adolescent football players in terms of the variables which affect their performance. The football players who are between 15 -19 and who play football in the youth system fo the football teams in the season of 2015-2016 in İstanbul form the study population. Fenerbahçe and Istanbul Başakşehir football clubs from Super League, Pendikspor and Kartalspor from secong league, Tuzlaspor and Beylerbeyispor teams from 3rd League have been chosed from this research. The 300 players who play football in these clubs who are between 15-19 years old form the sample of the study.In this study, the form of the personal information , perceived wellness survey and Rosenberg's self-esteem scale was used as collecting data tool. During the testing the hypotheses one way analysis of variance (ANOVA), multivariate analysis of variance (MANOVA), multiple regression analysis and correlation analysis were used. These results were obtained in the study; The level of perceived wellness and self esteem doesnt change according to the age. The type of school effects the perceived wellness and self-esteem. The study shows that emotional wellness of those who play on the 2nd and 3rd leaugue teams is higher than the emotional wellness of these who play on the super leaugue. Results show that the physical wellness of those who play on the 3rd league is higher than those who play on the super league and 2nd league. At the same time results show that total perceived wellness those who play on U-16 teams is higher than those who play on U-17 teams. The positive self-esteem fo those who play between 21 and 30 matches in a season is higher than who play between 11 and 20 matches. When the positive effects of the coach increase , the emotional and psychological wellness increase.
Keywords: Adolesence; Ergenlik; Esenlik; Football Players; Futbolcu Wellness; Futbolcular; Özsaygı; Özsaygı, Ergenlerde; Performance; Performans; Psikolojik durum; Self-Esteem; Spor; Yönetim