Üniversite öğrencilerinin psikolojik sağlamlık düzeylerinin algılanan ebeveyn tutumları ile öz-duyarlık açısından incelenmesi - Akyol Kol, Havvanur (My University, 2023)
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinde algılanan ebeveyn tutumları ve öz-duyarlık özelliklerinin psikolojik sağlamlık düzeyini yordama gücü incelenmiştir. Ayrıca üniversite öğrencilerinin algılanan ebeveyn tutumları, öz-duyarlık ve psikolojik sağlamlık düzeyleri çeşitli demografik değişkenlere göre değerlendirilmiştir. İlişkisel tarama modelindeki araştırmanın örneklemini iki farklı devlet üniversitesinde öğrenim gören toplam 433 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmaya 240 kadın (%55,4) ve 193 erkek (%44,6) öğrenci katılmıştır. Araştırmada Kısaltılmış Algılanan Ebeveyn Tutumları Ölçeği-Çocuk Formu (KAET-Ç), Öz-Duyarlık Ölçeği, Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu kullanılarak veriler toplanmıştır. Araştırmada algılanan ebeveyn tutumları, öz duyarlık ve psikolojik sağlamlığın demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını test etmek amacıyla bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek için Pearson Çarpım Moment Korelasyon analizi yapılmıştır. Son olarak, algılanan ebeveyn tutumları ve öz duyarlığın psikolojik sağlamlığı yordama gücü çoklu doğrusal regresyon analizi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında toplanan verileri analiz etmek için SPSS 25 paket kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, üniversite öğrencilerinin psikolojik sağlamlık düzeyleri, öz duyarlık ve algılanan ebeveyn tutumlarının çeşitli değişkenlere göre farklılaştığı görülmüştür. Ayrıca anne için algılanan ebeveyn tutumlarının psikolojik sağlamlığı %8, baba için algılanan ebeveyn tutumlarının psikolojik sağlamlığı %7, öz duyarlığın psikolojik sağlamlığı %50 düzeyinde anlamlı bir biçimde yordadığı tespit edilmiştir. Araştırma bulguları literatür ışığında tartışılmış ve hem araştırmacılara hem de uygulayıcılara yönelik öneriler sunulmuştur.

In this study, it was investigated to what extent perceived parental attitudes and self-compassion traits of university students predicted resilience levels. In addition, university students' perceived parental attitudes, self-compassion and resilience levels were examined according to various demographic variables. The research has been structured in the relational screening model. The sample of the research consists of a total of 433 students from two different state universities in Turkey. 240 female (55.4%) and 193 male (44.6%) students participated in the study. As the data collection tools used in the research, the Perceived Parental Attitudes Scale-Child Form (EMBU), Self- Compassion Scale, The Brief Resilience Scale (BRS) and the Personal Information Form prepared by the researcher were used. The Independent Samples t-Test and One-way ANOVA were used in order to determine whether the study variables indicate significant differences according to demographic variables. Then, Pearson Product Moment Correlation analysis was used to determine the relationship between variables. Finally, Multiple Linear Regression analysis was performed to examine to what extent perceived parental attitudes and self-compassion traits of university students were predicted resilience levels. SPSS 25 (Statistical Package for the Social Sciences) program was used to analyze the data collected within the scope of the research. As a result of the research, it was seen that the psychological resilience levels, self-compassion and perceived parental attitudes of university students differ according to various variables. In addition, it was found that 8% of the variance of the resilience profile is explained by perceived maternal attitudes; 7% of the variance of the resilience profile is explained by perceived paternal attitudes and 50% of the variance of the resilience profile is explained by self-compassion. The research findings were discussed in the light of the literature, and suggestions were given to for both researchers and practitioners.
Investigation of university students' psychological resilience level in terms of perceived parental attitudes and self-compassion
Keywords: Algılanan ebeveyn tutumları; Attitudes; Çoklu doğrusal regresyon; Ebeveynler; Multiple linear regression; Öz-duyarlık; Parents; Perceived parental attitudes; Psikoloji; Psikolojik sağlamlık; Psychology; Resilience; Self-compassion; Turkey; Tutum; Türkiye; University and high school student; Üniversite ve yüksekokul öğrencileri