Türkiye'de özel sağlık sigortaları ve etkinlik analizi - Gülay, Abdulaziz (My University, 2021)
TÜRKİYE’DE ÖZEL SAĞLIK SİGORTALARI VE ETKİNLİK ANALİZİ Son yıllarda sağlık sektörü, ülkelerin ekonomilerinde daha büyük yer edinmeye başlamıştır. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere, Dünya genelinde toplam harcamalar içinde sağlık sistemine ayrılan pay her geçen yıl artış göstermektedir. Sağlık sistemlerinin sürdürülebilirliği bakımından, sağlık harcamalarının finansmanı ve sağlık sigortası kavramı büyük önem taşımaktadır. Sağlık sigortacılığı, sağlık harcamalarının finansman yöntemlerinden birisi ve belki de en önemlisidir. Özel sağlık sigortaları ise sağlık sigortacılığında yaygın olarak tercih edilmektedir. Özel sağlık sigortalarının rolü ve yaygınlığı tüm Dünyada sürekli olarak gelişme göstermektedir. Özel sağlık sigortalarının böylesine yaygınlık göstermesi, sigorta şirketlerinin faaliyetlerinde etkinlik ve verimlilik durumlarını gündeme getirmiştir. Şirketler etkinlik ölçümü yaparak kaynaklarını ne kadar verimli kullanabildiklerini ve faaliyetlerini hangi düzeyde etkin yürüttüklerini tespit ve analiz edebilmektedir. Bu sayede, zayıf veya yetersiz kaldıkları alanlarda gerekli düzeltme ve iyileştirmeleri yaparak yoğun rekabetin hakim olduğu piyasa koşullarında daha başarılı şekilde faaliyet yürütebilmektedir. Bu çalışmada 2016, 2017, 2018 ve 2019 yıllarında faaliyet gösteren sigorta şirketlerinin hastalık/ sağlık branşındaki etkinliklerini ölçmek ve değerlendirmek amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, Veri Zarflama Analizi yöntemi kullanılarak bahsi geçen 4 yılın tamamında hastalık/ sağlık branşında prim üretimi yapan 31 sigorta şirketinin sağlık sigortası etkinlik analizleri yapılmış ve akabinde etkin olmayan sigorta şirketleri için etkin şirketler baz alınarak referans grupları oluşturulmuştur. Analiz neticesinde etkinlik skorları yorumlanmış ve ilgili çıkarımlar yapılarak etkin olmayan şirketler için stratejiler ve öneriler ileri sürülmüştür. Analizden elde edilen bulgular ışığında, Türkiye’de özel sağlık sigortalarının etkinlik düzeylerini yükseltmeyi hedefleyen bazı öneri ve argümanlara yer verilmiştir.

PRIVATE HEALTH INSURANCES AND THEIR EFFICIENCY ANALYSIS IN TURKEY In recent years, the health sector has begun to take a larger place in the economies of countries. The share allocated to the health system in total expenditures throughout the world, especially in developed and developing countries, is increasing every year. In terms of the sustainability of health systems, financing of health expenditures and the concept of health insurance are of great importance. Health insurance is one of the financing methods of health expenditures and perhaps the most important one. The role and prevalence of private health insurance is constantly evolving all over the world. The prevalence of private health insurances has brought up the efficiency and productivity of insurance companies' activities. By measuring efficiency, companies can determine and analyze how efficiently they can use their resources. In this study, it is aimed to measure and evaluate the activities of insurance companies that operated in 2016, 2017, 2018 and 2019 in the health branch. Hence, health insurance efficiency analyzes of 31 insurance companies that produced premiums in the health branch in all of the aforementioned 4 years were made using the Data Envelopment Analysis. At the end of the analysis, efficiency scores were interpreted and strategies were put forward for inefficient companies. In the light of the findings obtained from the analysis, some suggestions and arguments aiming to increase the efficiency levels of private health insurances in Turkey are included.
Keywords: Data Envelopement Analysis; Efficiency; Etkinlik; Genel Sağlık Sigortası; General Health Insurance; Health Financing; Health insurance; Özel Sağlık Sigortası; Sağlık Finansmanı Private Health Insurance; Sağlık sigortası; Social security; Sosyal güvenlik; Turkey; Türkiye; Veri Zarflama Analizi