Etik ile tüketici niyeti arasındaki ilişkide algılanan faydanın rolü - Satır, Recep (My University, 2022)
ETİK İLE TÜKETİCİ NİYETİ ARASINDAKİ İLİŞKİDE ALGILANAN FAYDANIN ROLÜ Çalışmada fiziksel perakende mağazalarını ziyaret eden tüketicilerin akıllı perakende mağazalarında elde edilen kişisel verilerinin toplanması, kullanılması, depolanması ile ilgili duyduğu kaygıların olumlu veya olumsuz olarak mağazaya karşı bir davranışsal sürece dönüşmesi ve tüketicinin algıladığı faydanın bu süreçte nasıl bir etkisinin olduğu araştırılmıştır. Uygulamalı etik alanı içerisinde kendisine yer bulan pazarlama etiği ile endüstri 4.0 döneminin omurgasını oluşturan nesnelerin interneti bünyesinde gelişen yeni teknolojilerin tüketici davranışına etki çerçevesi araştırmanın kapsamını oluşturmaktadır. Bu çerçevede perakende mağazalarını ziyaret eden tüketiciler üzerinde gerçekleştirilen anket çalışması ile toplanan veriler sonucunda, tüketicilerin perakende mağaza teknolojileri tarafından elde edilen kişisel verilerinin sebep olduğu kaygıların tüketici davranışını nasıl etkilediğine yönelik bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Aynı zamanda çalışma tüketici davranışını etkilemeye yönelik oluşan kaygıların, tüketicinin algıladığı faydanın bu ilişkideki rolüne ışık tutma amacını taşımaktadır. Perakende mağazalarda kullanılan yeni teknolojiler tarafından elde edilen kişisel verilere karşılık tüketicinin bu teknolojiden ve kişisel verilerinin toplanmasından bir fayda elde ettiğinin farkına varması ile kişisel veri etiği kaygılarının azaldığı yönünde bir sonuca ulaşılmıştır. Tüketicilerin akıllı bir perakende mağazasına karşı olumlu yönde bir tutum geliştirmesi için perakendecinin mağazada kullanılan yeni teknolojilere yönelik tüketiciye şeffaf bir şekilde bilgi vermesi ve yeni teknoloji sisteminin güvenliği açısından güvence vermesi gerekmektedir. Bu durumun perakendeciye olan güvenin artmasını sağlamasının yanında mahremiyet endişelerini de azalttığı görülmüştür. Tüketicinin yeni teknolojiden fayda sağladığının farkına varmasının sağlanması tüketicinin bu teknolojiyi kabul etmesi, kullanması ve kişisel verilerini gönüllü olarak paylaşması noktasında önemli bir etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

THE ROLE OF PERCEIVED BENEFIT IN THE RELATIONSHIP BETWEEN ETHICS AND CONSUMER INTENTION In the study, the concerns of the consumers visiting physical retail stores about the collection, use and storage of their personal data obtained in smart retail stores turn into a positive or negative behavioural process against the store. In addition, the effect of the The scope of the research consists of the effect of the new technologies developing within the scope of the internet of things, which constitutes the backbone of the industry 4.0 period, with the marketing ethics that finds its place in the field of applied ethics, on consumer behaviour. In this context, as a result of the data obtained as a result of the survey conducted with the consumers visiting the retail stores, a study was conducted on how the concerns caused by the personal data of the consumers obtained by the retail store technologies affect the consumer behaviours. Moreover, the aim of the study is to shed light on the role of concerns about influencing consumer behaviour and the perceived benefit of the consumer in this relationship. It has been concluded that personal data ethics concerns have decreased as the consumer realizes that he/ she gains benefit from this technology and the collection of personal data in the personal data obtained by the new technologies used in retail stores. In order for consumers to develop a positive attitude towards a smart retail store, the retailer must provide transparent information to the consumer about the new technologies used in the store and assure the security of the new technology system. Moreover, this helped to increase trust in the retailer and reduce privacy concerns. As consumers realize that they benefit from new technology, it has become easier for them to accept this technology, use it and voluntarily share their personal data.
Keywords: Akıllı Perakende Teknolojileri; Business; Consumer Intention; Data Security; Ethical Concerns; Etik Kaygılar; Fayda Algısı; İşletme; Kişisel Veri Mahremiyeti; Perakende; Perception of Benefit; Personal Data Privacy; Retail; Smart Retail Technology; Tüketici Niyeti; Veri Güvenliği