Geliştirilen yapay zekâ teknolojileri klinik uygulamalarda ne kadar yer buluyor? - ÇANAYAZ, EMRE; ALTIKARDEŞ, ZEHRA AYSUN (Türkiye Klinikleri Yayınevi, 2022)
Veri hacmindeki artışla birlikte verinin çeşitlenmesi, özellikle gerçek zamanlı veri akışındaki hız ile birlikte verilerin doğruluğundaki belirsizlik etkenleri hayatımıza giren büyük veri kavramını doğurmuştur. Son yıllarda günlük hayatımızdaki uygulamalara girecek kadar gelişim gösteren yapay zekâ başlığı altında yer alan yöntemlerin gelişmesi, büyük veri ile birlikte kullanılarak özellikle sağlık alanında klasik çözümlere göre maliyet azaltma, zaman kazandırma, insansı hataları indirgeme gibi yararları sunabilmenin sinyallerini vermektedir. Peki yapay zekâ ile geliştirilen sistemlerin klinik çalışmalarda yer bulması ne kadar kolay olacaktır? Bu çalışma ile sorunun cevabı irdelenmekte ve elde edilen çarpıcı sonuçlar paylaşılmaktadır.

The diversity of data due to the increase in its volume, the speed of real-time data flow, and the uncertainty concerning the accuracy of data gave way to the introduction of the concept of big data to the world. The development of methods under the topic of artificial intelligence, which has reached a certain point in recent years where it can be useful in our daily lives, signals its capability of offering benefits when used with big data-cost reduction, time saving, and reduction of human-like errors particularly in the field of health, compared to classical methods. So, how easy will it be for systems developed with artificial intelligence to find a place in clinical studies? In this study, the answer to this question is examined and striking results that have been obtained are shared.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Biyomedikal Mühendisliği; Mühendislik ve Teknoloji; Computer Sciences; Biomedical Engineering; Engineering and Technology; Mühendislik, Bilişim ve Teknoloji (ENG); Bilgisayar Bilimi; Mühendislik; MÜHENDİSLİK, BİYOMEDİKAL; Engineering, Computing & Technology (ENG); COMPUTER SCIENCE; ENGINEERING; ENGINEERING, BIOMEDICAL; Biyomedikal mühendisliği; Bilgisayar Bilimi Uygulamaları; Bilgisayar Bilimi (çeşitli); Genel Bilgisayar Bilimi; Biyomühendislik; Fizik Bilimleri; Computer Science Applications; Computer Science (miscellaneous); General Computer Science; Bioengineering; Physical Sciences; Yapay zekâ; büyük veri; klinik yapay zekâ uygulamaları; Artificial intelligence; big data; clinical artificial intelligence applications