İbn Sina’dan Elmalılı’ya İhlas Suresi felsefi tefsir geleneği -bir varlık idrakinin zemini olarak İhlas suresi tefsiri- - Güney, Ahmet Faruk (My University, 2008)
TEZ ÖZETİ “İbn Sina’dan Elmalılı’ya İhlas Suresi Felsefî Tefsir Geleneği” -Bir varlık idrakinin zemini olarak İhlas Suresi Tefsiri- Çalışmanın amacı İbn Sina (ö.438/ 1037) ile başlayan ve Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır (ö.1942) ile son bulan İhlâs sûresinin felsefî tefsir geleneğini incelemek ve metinlerini ortaya çıkarmaktır. Bu sebeple tez üç ana bölümden ve ek kısmından oluşmaktadır: I. Bölümde Tefsir ilmine ve türlerine dair bilgiler verdikten sonra felsefî tefsire ve onun tarihine dair açıklamalar yer almaktadır. II. Bölümde İhlâs sûresini felsefî anlamda yorumlayan müfessirler ve eserleri tanıtılmaktadır. III. Bölümde İhlâs sûresinin felsefî tefsirinde ele alınan konuların neler olduğu ve müfessirlerin bu konuları nasıl ele aldığı yer almaktadır. Ek kısmında ise hâlen yazma halinde bulunan hâşiyelerle müstakil İhlâs sûresi tefsirlerinin metinlerine yer verilmektedir.

“ Philosophical Interpretation Tradition of İkhlas sura From İbn Sina (Avicenna) to Elmalılı” -As existence perception ground interpretation of İkhlas sura- The study aims to investigate “Philosophical İnterpretation Tradition of İkhlas sura” which starts with İbn Sina (Avicenna) (d. 438/ 1037) and ends with Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır (d. 1942) and tries to reveal its writings. For this reason, this study consists of 3 main parts and an appendix. In the First part, after the giving some information about the science of Interpretation and its types, there are explanations about the Philosophical Interpretation and its history. In the Second part, the names of “Mufassır”s who explain the Qur’an in Philosophical aspect and their works are introduced. In the Third part, these are argued; which topics were held in the philosophical Interpretation of İkhlas sura and how they (mufassırsi) held these topics. In the Appendix part, there are footnotes which are still handwritten manuscripts and separate interpretations of İkhlas Sura writings.
Keywords: İslam Dini; Sureler_Tefsir; Tefsir