Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun Türkiye Ekonomisi ve Türk Bankacılık Sektörü üzerindeki etkileri - Toy, Soner (My University, 2010)
TASARRUF MEVDUATI SİGORTA FONU’NUN TÜRKİYE EKONOMİSİ VE TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Bütçe dışı bir Fon uygulaması olarak 1983 yılında kurulan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu uyguladığı mevduat sigorta sistemiyle bankacılık sektörünün istikrarına katkıda bulunmayı amaçlamasına karşın, Türkiye uygulaması beklenen kamusal yararı sağlamamıştır. 1980 sonrasında Türkiye ekonomisinde yaşanan finansal serbestleşme sürecinin kamu otoritesince iyi yönetilememesi sık sık ekonomik krizlere yol açmış, bankacılık sektörü kaynaklı krizler giderek artmıştır. Bu krizlerin ortaya çıkışındaki en önemli faktörlerden bir tanesi de asimetrik bilgi sorunundan kaynaklanan ahlaki tehlike problemidir. 1994 sonrası dönemde ahlaki tehlike sorunu Türk bankacılık sektörünü etkisi altına almış ve yaklaşık 50 Milyar USD tutarında bir maliyet ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın en önemli amacı Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu uygulamasının beklenen kamusal yararı ne ölçüde sağladığının araştırılmasıdır. TMSF, Finansal Serbestleşme, Ahlaki Tehlike, Kriz

THE EFFECTS OF SAVINGS DEPOSIT INSURANCE FUND ON TURKISH ECONOMY AND TURKISH BANKING SECTOR The Savings Deposit Insurance Fund, established in 1983 as extra budgetary fund execution aims to contribute the banking system stability by its deposit savings system implementations the Turkih applications did not provide expected public benefits. The bad governance of the financial liberalization period in Turkish economy after 1980’s by the public authority caused several economic crises and the crises originated from banking sector gradually increased. One of the main factors that caused these crises is; the moral hazard occured from asymmetric information problem. The moral hazard problem influenced Turkish banking sector after 1994’s and approximately USD 50 billion cost has occured. The most important aim of this study is, to investigate to what extent The Savings Deposit Insurance Fund has enabled public benefits. SDIF, Financial Liberalisation, Moral Hazard, Crises
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Ekonomi_Türkiye; Türkiye_Bankalar ve Bankacılık