Başarıya ilk adım erken müdahale programının 5-6 yaş grubu çocuklarının problem davranışlarına, sosyal becerilerine ve akademik etkinliklerle ilgilenme sürelerine olan etkisi - Karaoğlu, Menekşe (My University, 2011)
BAŞARIYA İLK ADIM ERKEN MÜDAHALE PROGRAMININ 5-6 YAŞ GRUBU ÇOCUKLARININ PROBLEM DAVRANIŞLARINA, SOSYAL BECERİLERİNE VE AKADEMİK ETKİNLİKLERLE İLGİLENME SÜRELERİNE OLAN ETKİSİ Bu çalışmanın amacı; Başarıya İlk Adım (BİA) Erken Müdahale programının Sınıf ve Ev Modülü ve sadece Sınıf Modülü uygulamalarının 5-6 yaş çocuklarının problem davranışlarına, sosyal becerilerine ve akademik etkinliklerle ilgilenme sürelerine olan etkisini araştırmaktır. Bu amaca bağlı olarak ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel model kullanılmıştır. Araştırma 2010-2011 öğretim yılında İstanbul ili, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı toplam 10 ilköğretim ve bağımsız anaokullarındaki 5-6 yaş grubundaki toplam 24 anasınıfı öğrencisiyle yürütülmüştür. Bu çalışmada öğrencilerin problem davranışlarına (dışsallaştırılmış ve içselleştirilmiş) ve sosyal becerilerine (işbirliği, atılganlık ve kendini kontrol) ilişkin veriler Sosyal Beceri Derecelendirme Ölçeği ile toplanmıştır. Doğrudan gözlem yoluyla öğrencilerin Akademik Etkinliklerle İlgilenme süreleri hesaplanmıştır. BİA programının uygulama güvenirliğini ölçmek için de Uygulama Güvenirliği Kontrol Listesi kullanılmıştır. Öğrencilerin cinsiyet, yaş, anne-baba eğitim durumu ve ailenin sosyo-ekonomik düzeyine ilişkin verilerin toplanması için ise araştırmacı tarafından hazırlanan “Kişisel Bilgi Formu” kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre; Başarıya İlk Adım programının Sınıf ve Ev Modülü birlikte uygulandığında problem davranışları ve dışsallaştırılmış problem davranışları kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşürdüğü sosyal beceri ve alt boyutlarından işbirliği, atılganlık ve kendini kontrol becerilerini de anlamlı düzeyde artırdığı görülmektedir. Sadece Sınıf Modülü uygulanan grubun problem davranışlar ve dışsallaştırılmış problem davranışlara ait öntest-sontest puanlarının arasında grup içinde anlamlı değişiklik gözlenirken; sosyal beceri ve alt boyutları işbirliği, atılganlık ve kendini kontrol beceri puanlarını kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde artırdığı görülmektedir. İçselleştirilmiş problem davranışlarda herhangi bir değişim gözlenmemiştir. Akademik Etkinliklerle İlgilenme Süreleri için yapılan analiz sonuçları ise Başarıya İlk Adım programının hem Sınıf ve Ev modülü hem de sadece Sınıf modülü uygulamasının öğrencilerin akademik etkinliklerle ilgilenme sürelerini kontrol grubuna göre anlamlı derecede artırdığını göstermiştir. Çalışmanın sınırlılıkları ve ileriki çalışmalar için öneriler tartışılmıştır. arıya İlk Adım, erken müdahale, davranış problemleri, sosyal beceri, akademik etkinliklerle ilgilenme süresi.

THE EFFECTS OF THE FIRST STEP TO SUCCESS EARLY INTERVENTION PROGRAM ON 5-6 YEARS OLD CHILDREN’S PROBLEM BEHAVIORS, SOCIAL SKILLS, AND ACADEMIC ENGAGEMENT TIME The purpose of this study was to assess the effects of the “Class and Home base” combined module and “Class only” module of First Step to Success Early Intervention Program (FSS) on problem behaviors, social skills, and Academic Engagement Time of 5-6 year old children. The study was based on a quasi-experimental design including pre- and posttests with a control group. This study was conducted with 24 kindergarten children with 5-6 years old from 10 public elementary schools and independent preschools working under Ministry of Education in Istanbul in 2010-2011 academic years. Turkish version of Social Skills Rating Scale (SSRS) was used to collect data for problem behaviors (externalizing and internalizing) and social skills (cooperation, assertion, and self-confidence). Direct observation was used to measure student’s Academic Engagement Time (AET). Treatment Integrity Checklist was also used to assess the implementation fidelity. Student Information Form prepared by the researcher was used to collect demographic information from students such as gender, age, parent education and family income. The results of this study: The “Class and Home base” combined module of First Step to Success early intervention program had significant effects on decreasing the problem behaviors and externalizing behaviors, and on increasing the social skills (cooperation, assertiveness and self-confidence). There was a significant difference between pre intervention and post intervention the problem behaviors and externalizing behaviors’ scores of children from “Class only” module program. The scores of social skills and cooperation, assertiveness and self-confidence scores increased while problem behavior and the externalizing behavior scores decreased within group. There were no differences in internalizing behavior before and after the intervention. There were significant increases in Academic Engagement Time for both groups of First Step to Success; namely “Class and Home base” combined module and “Class only” module. The limitations of the study and directions for future research are discussed. Key Words: First Step to Success, early intervention, problem behavior, social skills, academic engagement time.
Keywords: Davranış Problemleri; Okulöncesi_Eğitim; Sosyal Beceriler_ Okulöncesi