Basına göre Bingöl’de siyasi hayat (1960-1985) - Gül, Ebru (My University, 2010)
Basına göre 'Bingöl'de Siyasi Hayat adlı tez konusunu ele almamın amacı; 1960-1985 yıllarında meydana gelen ve günümüze kadar tarihin tozlu raflarında kalan toplumsal olayların aydınlatılmasının isabetli olacağı düşünülmüştür. Ayrıca 1960-1985 tarihleri Türkiye Cumhuriyeti için bir geçiş dönemi olarak görülmekte bu geçiş dönemi esnasında Bingöl'de meydana gelen siyasal ve sosyal etkili olayların bu geçiş sürecine etkisinin araştırılması ile hem siyasi hem de sosyal açıdan Bingöl'de ne gibi sonuçlar doğurduğu, daha çok özel bir bakış açısı ile ortaya çıkarılmıştır. Bu tarih aralığının şimdiye kadar ele alınmaması ve buna bağlı olarak yerel gazetelerin hiç incelenmemesiyle birlikte doğmuş olan boşluk doldurulmaya çalışılmıştır. Ayrıca buradan yola çıkarak tarihin tozlu sayfaları arasından çıkardığımız bu bilgiler geçmişimizi unutturamayacağının yanında, aynı hataların tekrarlanmaması için bize yol gösterecektir. Daha güzel ve aydınlık bakmak gayesi ile yaşadığımız şehrin tarihinden bir sayfa açmak ve bu sayfadan ders çıkarmak ve eline geçtiği zaman, okuyanların da yaşanmış olaylarla ufkunu bir nebze olsun genişletmek amacı güdülmüştür. Bunun yanında bu dönem aralığında faaliyetlerde bulunup da günümüzde hala yaşayan tanıklar bu sayfalarda kendilerini arayacaklardır. Bingöl'deki siyasi hayatı incelerken sadece siyasi değil de bazı önemli sosyal konular da ele alınıp devlet-halk bağlamında işlenmeye çalışılmıştır. Bingöl ili ele alınırken başlıklar ilçe ilçe bölünmeyip genel olarak işlenmiş ve ana başlıklar olaylara bağlı olarak konulmuştur. Şehir araştırılırken gazeteleri bulma konusundan sıkıntı yaşanmış ve ilde arşivcilik kültürü gelişmediği sonucuna varılmıştır. Beyazıd Kütüphanesi ve Milli Kütüphane'de Bingöl'ün yerel gazetelerinde araştırdığım konularda birçok tanıdık isimle karşılaşılmıştır. Bunların arasında bazıları hala hayatta bazıları ise yaşamını yitirmiştir. Bu konuda kaynak ve belgeler dışında olayların meydana geldiği yer ve şahıslar merkezinde incelenmiştir. Adı geçen şahısların çoğuna ulaşmaya çalışılmış fakat bunların çok azı görüşmeyi kabul etmiş ve görüşmeyi kabul eden bazı kimseler de kayda değer bilgiler vermemiştir. Bu amaçla bu yıllar arasında meydana gelen ve hazırlanan çalışmada ana kaynak olarak Bingöl'de faaliyet gösteren yerel basından faydalanıldığından ve o günün şartları da göz önüne alınacak olursa bazı olaylara ve konulara doğal olarak ulaşılmamış olabilir.

According to the press, the purpose of my preparing such a theses named “Political Life in Bingöl” is the idea that It would be appropriate to shed light on the events which took place during 1960-1985 and which have remained unexplored on the dusty shelves of history. 1960-1985 period is also seen as a transition period for Turkey, and it is brought into the light with an exclusive point of view that what sort of consequences have generated the social and political events that occured in Bingöl at this transition period. The fact that this period of history was not explored constitutes the main reason of my work. These findings that we have discovered from the dusty pages of history will enlighten our path in order not to repeat the same mistakes by teaching us our past. With this work, it is aimed at expanding the scoop of reader’s knowledge, opening a new page from the history of our city in order to acquire a beter conscious of the past, taking a lesson for a bright future. As a result, the witnesses who experienced this times and are still alive will seek and find themeselves in this pages. As the political life in Bingöl was examined, not only politic but also social topics were studied in the state-public context. As the search was conducted about Bingöl, the titles were not classified by towns, but taken as a whole. And the main titles were created in connection with events. While the city was being examined, some serious difficulties were experienced about finding newspapers necessary for our research due to undeveloped archive culture. There were so many familiar names in the local newspapers of Bingöl at Beyazıt and National library. Among these figures, some are still alive and some passed away. İn addition to the sources and documents, a field research was held about the events and people. İt was attempted to reach some of the familiar people mentioned above, yet only a few of theme accepted a meeting with us, but unfortunately no significant information could be learned from witnesses with whome we met. Considering such obsticals as lack of sources about the events durng this period, benefiting mainly from press operating locally in Bingöl and special circumstances of this period, not reaching some sources was inevitable.
Keywords: Basın; Siyasi Hayat; Şehirler ve Bölgeler_Bingöl