Üsküdar Mahkemesi’ne ait 403 numaralı Şeri’yye sicili - Uçar, Ayhan (My University, 2004)
Şer'iyye Sicil Defterleri 15. yüzyılın ikinci yarısından başlayarak 20. yüzyılın başlarına kadar siyasi tarihimizin yanısıra askeri, kültürel, sosyal ve iktisadi yapımız hakkında çok değerli bilgiler veren önemli kaynaklardır. Bu çalışmanın konusunu teşkil eden Üsküdar Kadılığı'na ait Şer'iyye Sicili, h. 1154-1155 tarihlidir. Defter i'lâm kayıtlarından oluşmakta ve mahalli tarih açısından son derece önem taşımaktadır. Çalışma; Giriş,

ve Transkripsiyon'dan meydana gelmektedir. Giriş kısmında Osmanlılarda Mahkeme kurumundan bahsedilmiş ve kısaca tarihçesi verilmeye çalışılmıştır. Yine Osmanlı dönemindeki kadıların görev ve yetkileri ile yargılama ve usüllerden bahsedilmiştir. Şer'iyye Sicilleri hakkında genel olarak kısa bir bilgi verildikten sonra çalışmaya konu olan 403 numaralı Üsküdar Şer'iyye Sicili anlatılmış, içindeki kayıtlar konularına göre tasnif edilmiş, değerlendirme yapılmış, sırasıyla bütün kayıtların özetleri de yazıldıktan sonra metnin transkripsiyonu verilmiştir. Çalışmanın sonunda şahıs ve yer-vakıf-müessese isimlerinden oluşan bir indeks hazırlanmıştır. İndekste aynı adı taşıyan bütün kişiler olabildiğince birbirleriyle karıştırılmayacak bir biçimde lakapları, meslekleri, hatta oturdukları mahalle isimleriyle beraber yazılmıştır. Abstract Name & Surname: Ayhan Uçar Programme: Master Major: Information and Records Management Supervisor: Prof. Dr. İsmail Erünsal Court Registers are important sources which give information about our political history and social, cultural and military structure. In this study, 1741-1742 court register, which belongs to Üsküdar Kadılığı, was examined. It contains İ'lam records and it's very important for local history. This study is taken form introduction, summary and transcription parts. In introduction part, the law court system of Ottomans and it's history were explained briefly. Besides, tasks and power of Ottoman kadıs (judge) and judge methods of Ottoman Empire were explained too. After giving general information about court registers, 403 numbered Üsküdar court register was written in detail. This register's records criticized, summarized and classified according to their subjects. An index is also prepared for person, place and foundation names at the end of the work. People who have the same name, identified with their nicknames, occupations and their addresses within the index.
Keywords: Türkiye_Tarih_Osmanlı İmparatorluğu