İç denetimin vekalet teorisindeki yeri ve önemi “bir bankada yapılan araştırma” - Kahveci, Caner (My University, 2008)
İÇ DENETİMİN VEKALET TEORİSİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ “BİR BANKADA YAPILAN ARAŞTIRMA” Modern firma, firma yönetişimi ve söz konusu kavramları araştıran vekalet teorisi, literatürde oldukça geniş bir çalışma alanı bulmaktadır. Teoriyi oluşturan vekalet problem ve maliyetleri; temel olarak firmanın sahipliği ile yönetiminin ayrı ellerde toplanmasından kaynaklanmaktadır. İşletme yönetimi açısından son derece önemli olan bilgi akışı ise; bir kurumun faaliyetlerini geliştirmek ve onlara değer katmak amacını güden, bağımsız ve objektif bir güvence ve danışmanlık faaliyeti olan “iç denetim” süreci ile sağlanmaktadır. Çalışmada; firma çıkar grupları arasındaki ilişkiler ve bu ilişkiler sonucu ortaya çıkan sorunlar; etkin bir iç denetim sistemine ihtiyaç duyulmasının nedenleri teorik olarak incelenmektedir. Buna paralel olarak vekalet problem ve maliyetlerinin indirgenmesinde iç denetimin rolü üzerine, bir özel bankanın iç denetçilerine ve yöneticilerine yönelik bir anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen yazın taraması ve yürütülen uygulama sonunda, iç denetimin vekalet problem ve maliyetlerinin indirgenmesinde önemli bir rol oynadığı ve işletmelerin etkinliğini ve verimliliğini artırdığı belirlenmiştir.

THE STATUS AND IMPORTANCE OF INTERNAL AUDITING IN AGENCY THEORY “SURVEY IN A BANK” Modern firm and corporate governance concepts as well as agency theory investigates these two is being extensively researched. Agency theory is an useful tool for analyzing modern firm which is defined as contractual relations. Agency problems and costs that make the foundation of agency theory essentially investigate the conflict between firm ownership and management. Flow of information is provided by “internal auditing” process which is independent and objective insurance and consultation activity aiming to improve the activities of an institution, to attribute add value to them. In this thesis, the relationships and problems among the claimholders and resulting agency costs; the reasons why enterprises are needing effective internal auditing system are evaluated in the theoretical framework.. From this point of view, a survey of a private banks’ internal auditors and managers have been made to determine the role of internal audit in decreasing agency problems and agency costs. At the end of the literature review and the application, it has been found that internal auditing is an essential phenomenon for decreasing agency problems and agency costs. It is determined that internal auditing effects decreasing agency problems and costs in a positive way and increase efficiency, productivity in organizations.
Keywords: İç Denetim; İç Denetim_Bamkalar ve Bankacılık; Vekalet Teorisi; Yönetim ve Organizasyon