Değişim Yönetimi Uygulamalarında Başarı Faktörlerinin Belirlenmesi ve Uygulamaya Yönelik Bir Model Önerisi - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Değişim yönetimi alanında en çok akla gelen modeller Lewin (1951) ve Kotter (1995) tarafından önerilmiş olan değişim yönetimi modelleridir. Bu modeller Türk yazınında da kabul görmüş olmakla beraber, incelendiklerinde oldukça genel ifadelerden oluştukları görülmektedir. Bu modeller kullanılarak bir firmada gerçekleşecek olan değişim yönetimi uygulamalarının düzenlenmesi pek gerçekçi gözükmemektedir. Bu çalışmada değişim yönetimi alanında yürütülmüş olan araştırmaların sonuçlarından yola çıkarak, değişim yönetiminde başarı faktörlerinin belirlenmesi ve bir değişim yönetimi modelinin ortaya koyulması hedeflenmiştir. Bu amaçla Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) ulusal tez merkezi veri tabanında ve TUBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) Sosyal ve Beşeri Bilimler Veri Tabanı Dergi Listesinde, "sosyal ve beşeri bilimler (genel)" ve "ekonomi ve işletme" başlıkları altında yer alan bilimsel dergilerin arşivleri "değişim" ve "değişim yönetimi" anahtar sözcükleri ile taranmıştır. Bu çalışma kapsamında toplamda 72 olmak üzere 31 makale ve 41 teze ulaşılmış ve gerçekten değişim yönetimi sürecini inceleyen 25 çalışmanın sonucundan hareketle değişim yönetiminde başarı unsurları iletişim, potansiyel direnişçiler, insan kaynakları, liderlik, paylaşılan vizyon, teşvik, değişim ekibi, değişim kültürü olarak belirlenmiştir. Değişim yönetimi uygulama sürecinde ise mevcut durumun tespiti, değişimin ana hatlarının belirlenmesi, izleme ve sabitleme olmak üzere 4 temel adıma ulaşılmıştır.

Change management models proposed by Lewin (1951) and Kotter (1995) are well known in the literature. These models are also well accepted in Turkish literature as well; however they include very broad explanations. It is not clear whether these models can be used as a guide in practice. This study aims to analyze studies conducted in the field of change management in order to determine success indicators for change management practices and suggest a new change management model. For this purpose authorized dissertations and thesis in database of National Thesis Archive at the Council of Higher Education Center and articles published in journals Indexed within ULAKBİM National database were reviewed with keywords “change” and “change management”. 72 relevant studies were analyzed, 31 of which are articles and 41 are thesis and dissertations, 25 of which examined a real change process within an organization. Considering these 25 studies’ result, success indicators for change management are defined as follows; communication, potential resistors, human resources department, leadership, shared vision, incentive, team and culture. The proposed change management model consists of 4 main processes named evaluation of the present state, defining outline for change, monitoring and freezing.
Defining Key Factors for Successful Change Management and A New Model Proposal
Keywords: İşletme Finans; İşletme