Coğrafya derslerinde coğrafi becerilerin gerçekleşme düzeyi - (:unkn) unknown (My University, 2011)
Birey için hayatta coğrafya öğrenmek, insan ve mekân arasındaki ilişki ile başlar. Bu ilişki, bireyin coğrafi mekânı en etkili şekilde anlaması ve kullanması için gerekli bazı becerileri kazanabilmesine bağlı olarak gelişme seyri gösterir. Ortaöğretim coğrafya dersinin en önemli amaçlarından biri, bireylerin bu mekânsal algısını üst düzeye çıkaracak belli başlı becerileri kazanmalarını sağlamaktır. 2005’ten beri uygulanmakta olan coğrafya öğretim programının temel öğeleri beceriler, kavramlar, değerler ve tutumlar oluşan program, bu amaca uygun olarak hazırlanmıştır. Nitekim coğrafya dersine özgü coğrafi becerilerin bulunması bunu gösterir. Bu çalışmanın amacı, toplam sekiz adet olan bu coğrafi becerilerin coğrafya derslerindeki gerçekleşme düzeylerini araştırmaktır. Bu nedenle 9. ve 12. sınıf coğrafya derslerinde öğrencilerin kazandığı becerilerin gerçekleşme düzeyi tespit edilerek birbiriyle karşılaştırılmıştır. Bu amaçla araştırmacı tarafından oluşturulan bir ölçek 9. ve 12. sınıf öğrencilerine uygulanmış ve sonuçlar istatistiksel olarak yorumlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre 9. sınıflarda becerilerin gerçekleşme düzeyi oldukça düşük iken, 12. sınıflarda becerilerin gerçekleşme düzeyinin yükseldiği tespit edilmiştir. Ancak bazı becerilerin, derse ait kazanımların eşit dağılım göstermemesi nedeniyle 9. sınıfta veya 12. sınıfta daha çok geliştiği görülmüştür. Çalışma bulgularından hareketle coğrafi becerilerin gerçekleşme düzeyinin yükseltmek için öğrenme-öğretme süreçleri boyunca öğretmenlere rehber olacak “beceri temelli” etkinliklere ağırlık verilmesi önerilmektedir. Ayrıca eşit olmayan beceri gelişimlerini önlemek için öğretim programında her becerinin her sınıf kademesinde temsil edildiği kazanımların bulunmasına dikkat edilmesi önerilebilir.

Learning geography for an individual starts with the relationship between human and location. This relationship develops depending on gaining some skills which are necessary for understanding and using the geographical location as effective as possible. One of the main goals of high school geography education is to enable individuals to gain skills which will increase their spatial perceptions. This geography curriculum whose main elements are skills, concepts, values, and attitudes and which has also been used since 2005 has been prepared according to this aim. Thus, availability of geographical skills exclusive to geography lessons shows that. The aim of this research is to study realization levels of geographical skills which are eight in total. Therefore, realization levels of the skills 9th and 12th grade students gained in geography lessons have been detected and compared to each other. For that reason, a scale developed by the researcher was conducted to the 9th and 12th grade students and the results have statistically been discussed. According to available results, it has been found out that skills realization level of 9th grade students is rather low and 12th grade students’ realization level developed dramatically. However, some skills have developed in 9th grade or 12th grade as acquisition belonging to the lesson is unequal. Within the framework of the findings of the study, it is has been suggested that in order to increase the realization level of geographical skills, “skill-based” activities which will be a guide to the teachers during the learning-teaching process should be focused. Besides, it should be noted that, in order to stop unequal skill developments, the acquisitions in which each skill is represented in each grade in the educational program.
The level of realizing geographical skills in geography lessons
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları