Menkul kıymet yatırım ortaklıklarında hesap işleri düzeni - Yalçın, Pınar (My University, 2000)
TEZ ÖZETİ Gelişen ekonomiye bağlı olarak küçük yatırımcıların İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında kazançlı bir yatırım yapabilmesi için iyi bir araştırma ve değerlendirme yapması gerekmektedir. Bu çalışmanın konusu Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıklarında Hesap İşleri Düzeni' dir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde yatırım ortaklıkları ile ilgili yer almaktadır. Yatırım Ortaklıkları'nın tanımı, faaliyetleri, türleri, vergilen-dirilmesi, yabancı ülkelerde ve Türkiye'de ki tarihçesi ve gelişimleri anlatılmıştır. İkinci bölümde aracı kurum hesap planını kullanan ve tekdüzen hesap planını kullanan yatırım ortaklıklarına ilişkin muhasebe işlemleri anlatılmış ve iki ayrı örnek uygulama yapılmıştır. Üçüncü bölümde yatırım ortaklıklarının banka ile yaptığı işlemler ve banka tarafından mu-hasebe işlemleri örneklenmiştir. Hisse senetleri halka arz edilmek üzere anonim ortaklık olarak kurulan yatırım ortaklıklarının vergi avantajlarının olması ve portföyün uzman kişilerce yönetilmesinden dolayı yatırımcılar için güvenli bir alternatiftir. Uygulamada muhasebe işlemleri açısından ele alındığında menkul kıymet yatırım ortaklıklarında yapılan hisse senedi alım-satım işlemleri,repo gibi temel işlemler ve diğer işlemlerin muhasebeleştirilmesiyle ilgili olarak Sermaye Piyasası Kurulu tebliğinde açık bir madde olmadığından dolayı yatırım ortaklıklarından bazıları aracı kurum hesap planını bazıları da tekdüzen hesap planını kullanmaktadır.

OF THESIS According to developing economy, it's necessary that individual investors must make research and appraisal at the İstanbul Stock Exchange . Investment Trusts occupy as a different financial instrument at the capital market for investors. The subject of this thesis is Accounting Organization At The Investment Trusts. There are three parts at this thesis. At the first part, there is general information about investment trusts. General information include the investment trust's definition, activities, kinds, taxation ,historical progress in Turkey and in the other countries. At the second part , there are two accounting practices which include the brokerage firm accounts chart and the tekdüzen accounts chart. At the last part, there are accounting transactions between the investment trusts and the banks. Investment trusts are publicity owned companies which are organized as a joint stock company. They are trustworthy alternative for the investors because they have tax immunity and they offer professional management of the portfolio. It's not clear in the article at the capital market law about accounting transactions , some investment trusts use brokerage firm accounts chart and the other investment trusts use tekdüzen accounts chart for buying shares, selling shares and the other transactions in practice.
Keywords: İş ortaklıkları; Menkul kıymet yatırım ortaklıkları