Üretim sürecinde dönüşüm ve yoksulluk - Gürkan, Barış Erdem (My University, 2009)
Yoksulluk, Üretim Süreci, Kapitalizm, Emek ÖZET ÜRETİM SÜRECİNDE DÖNÜŞÜM VE YOKSULLUK Yoksulluk kökenleri insanlık tarihinin ilk çağlarına dek uzanan bir olgudur. Bunun yanı sıra insanlık açısından tarihsel ve kendi içinde dinamizm taşıyan bir sorundur. Tarihsel gelişim sürecinde yoksulluk olgusu farklı şekillerde tanımlanmış; nedenleri ve sonuçları hakkında farklı fikirler ortaya konmuştur. Kapitalizmle birlikte insanlığın benzeri görülmemiş bir zenginliğe kavuşmasının olanaklı hale gelmesi yoksulluğa farklı bir boyut kazanmıştır. 1970’li yıllarda kapitalizmin içerisine girdiği yapısal kriz ve krizden çıkış için sunulan neo-liberalizm yoksulluk ve kapitalizm ilişkisini daha da güncel ve tartışmalı hale getirmiştir. Çalışmada temel olarak yoksulluğun kapitalizm ile içsel ve organik bir bağı olduğu savunulmuştur. Kapitalizmin gelişim dinamiklerini ve işleyiş yasalarını esas alan bir yoksulluk yaklaşımı geliştirilmiştir. Üretim ve emek sürecinde dönüşüm bağlamında yoksulluk eleştirel bir bakış açısıyla analiz edilmiştir. Bu anlamda yoksulluk çalışmalarına katkıda bulunulması da hedeflenmiştir. Poverty, Production Process, Capitalism, Labor

TRANSFORMATION OF PRODUCTION PROCESS AND POVERTY Poverty is a fact that origins reach up to humanity’s first ages. In addition to this it’s a historical problem which contains dynamism in it. Throughout the historical development process, poverty has been defined in different ways and different ideas have been presented about reasons and results of poverty. Because of being possible to reach unseen wealth with capitalism, poverty has taken a different dimension with capitalism. In 1970’s, structural crisis of capitalism and neo-liberalism which has been offered to get out of crisis caused capitalism-poverty relationship controversial and actual again. In the study principally argued that poverty has internal and organic relationship with capitalism. A Poverty concept which internalizes of development dynamics and process principles of capitalism has been built up. In the context of transformation of production process and labour process, poverty has been analyzed with critical viewpoint. In this sense, it has been aimed to contribute to poverty studies too.
Keywords: Çalışma Ekonomisi; Kapitalizm; Üretim; Yoksulluk